Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, May 5, 2017

Mudahnya tanam halia!

Assalamu'alaikum.

Mudahnya tanam halia!

Jom tanam halia jom! Senang je cara nak tanam halia ni. 


Ni cara aku tanam halia. Potong bahagian yang bertunas je. Bahagian selebihnya tu kita guna buat masak. Jangan membazir pi tanam seketul besar halia tu. Halia mahal oii..!
Lepas tu, pi la tanam halia yang dah bertunas tu kat dalam pasu atau polybag. Nak tanam atas tanahpun boleh tapi nanti susah nak kawal jika pokok dah mula membiak. Pastikan tanah tu elok la ya. Jangan pulak pi tanam kat tanah yang keras kedengkung. Rajinlah siram setiap pagi dan petang. Jika rajin, boleh juga siram dengan air basuhan ikan atau air basuhan beras. Cepat la nanti halia tu besar.
Inilah dia hasilnya halia yang aku tanam. Bercampur aduk dengan pokok lain dah ni. Haha. Ada dalam tujuh polybag halia termasuk yang baru aku tanam ni dan satu pasu besar. Sekalipun aku tak pernah ambil. Entah, suka pulak tengok pokok halia tu membesar dan menghijau macam tu. Sanggup pulak pergi beli halia kat pasar. Haha.
p/s: Tanam serai, payah pulak dia nak hidup. Apa cerita ni? Hehe.

Kutip hasil.

Assalamu'alaikum.

Kutip hasil.

Alhamdulillah. Alhamdulilllah. Alhamdulillah. Kutip hasil lagi dari pokok yang ada di sekeliling rumah.


 Kacang panjang merah, kacang panjang renek, bendi dan terung telur itik.


Pisang 40 hari dan durian belanda.


p/s: Berbuat baiklah sesama alam. Berbudilah pada tanah. InsyaAllah, ada hasilnya.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)