Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, January 31, 2019

Cabaran si tukang jahit kampung.

Assalamu'alaikum.

Cabaran si tukang jahit kampung.


Orang tak tahu apa yang tukang jahit alami. Orang tak tahu cabaran yang bakal menanti. Orang tak tahu macam mana tukang jahit ni nak tahan hati dan kuatkan iman untuk bersabar.


 Pola dah lama. Dah rabak dikerjakan dek kucing. Penuh dah kesan selotape. Terpaksa buat pola baharu. Alah, tekap aje la. Haha.
Salah satu daripada cabarannya adalah kain yang berlubang dan koyak. Jadi, pandai-pandai si tukang jahit la nak buat macam mana. Jika boleh elak, kita memang akan cuba untuk elak tapi jika tak boleh nak elak, maka terpaksalah ditampal. Tuan punya kain sudah tentu sedia maklum akan kualiti kain yang diberi. Mesti dia punya sebab tersendiri kenapa dia nak kain pelikat itu dijadikan seluar. Punyalah gedabak dia punya cop. Atas bawah pulak tu ada cop. Mujur boleh elak.


 ^
Hello dunia..! Apa khabar anda di luar sana? Haha.
v

 Lubang di sana sini. Kena tampal la jawabnya. Orang hanya tahu, komplen dan minta harga upah yang murah, yang ada kalanya tidak masuk dek akal. Tak apa, selagi mampu, si tukang jahit kampung ni akur sahajalah. 


p/s: Setiap kerja, ada cabarannya, kan? Tapi jangan dicabar kesabaran seseorang itu. Heh.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)