Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, August 27, 2017

Hendak, seribu daya...

Assalamu'alaikum.

Hendak, seribu daya...


Iya. Jika nak buat, seribu daya boleh diikhtiarkan. Jika tak nak buat, seribu alasan boleh diciptakan. Terpulanglah pada diri masing-masing samada nak buat ataupun tidak.


Pagi ni, aku ubah anak pokok sawi ke dalam segala jenis bekas plastik yang ada kat rumah ni. Akukan jenis yang suka DIY dan kitar semula. Yang penting, jimat. Haha.


 Hari tu, main campak je biji benih sawi kat dalam pasu besar ni.


 Mula-mula tanam macam ni.


^
Lepas tu, jadi macam ni pulak. Makin bertambah. 
v




 ^
Sekarang dah jadi macam ni la pulak. Ada satu lagi barisan kat depan. Hahaha.
v


Ni, aku nak bebel sikit. Heh.


Nak berkebun ni, kenalah keluarkan modal. Janganlah asyik nak minta benih atau anak pokok kat orang. Beli sendiri benih tu. Semai dan jaga sampai menjadi. Jika tak menjadi atau benih tak hidup, beli lagi dan semai lagi. Jangan putus asa.


Tabiat orang kita ni memang suka meminta-minta. Mungkin seronok sebab sentiasa dapat apa yang diminta. Kadang-kadang tanamnya tak jugak tapi memanjang la asyik meminta je.


Ini realiti kehidupan sebab aku dah pernah jumpa orang macam ni. Dia tengok kita menanam, diapun nak menanam jugak tapi dia buat kerja menanam tu tak bersungguh hati. Tak kiralah samada tanam pokok sayur atau pokok bunga. Dia main tanam macam tu je, lepas tu dok biar je tanpa dijaga.


Ada juga orang yang kita dah bagi benih sayur kat dia tapi benih tu dia biarkan bersepah-sepah dan tidak disimpan dengan elok seolah-olah pemberian kita tu takde nilai pada dia. Jadinya, sia-sia je kita bagi benih sayur atau anak pokok kat orang macam ni.

Sebab tu aku lebih suka beli sendiri benih apa atau anak pokok apa yang aku teringin nak tanam. Modal tu aku kumpul la sikit-sikit. Kenalah berkorban ketepikan beberapa perkara. Ada juga benih yang aku tukar-tukar dengan jiran. Tukar dengan jiran tak perlu kena bayar harga pos. Heh.


Tak perlu nak terasa jika tak buat perangai suka meminta-minta macam ni. Tapi jika memang suka buat perangai macam ni, eloklah buang perangai tu. Bukan apa, takut nanti lama-lama orang menyampah kat kita.

Perbetulkan niat kita. ✌️✌️✌️


p/s: Tak kisah la nak tanam macam manapun. Yang penting, ada usaha untuk menanam tapi modal kenalah keluar sikit.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)