Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, April 10, 2018

Baiki lampu LED mesin jahit.

Assalamu'alaikum.

Baiki lampu LED mesin jahit.

Ni wire lampu LED yang putus hari tu. Sebenarnya, dah lama dah lampu ni tak menyala. Masa tu, aku dah cuak dah. Masa tu jugak aku tak pasti lagi apa masalah lampu ni. Dalam hati berdoa, janganlah lampu ni rosak. Mahal weii aku beli lampu ni.
Sebab tu la aku bising apabila solder iron aku missing. Sebab apabila jadi kes macam ni, aku takde alat tu untuk baiki kerosakan. Mujurlah adik aku yang kat Shah Alam tu bagi pinjam solder iron dia walaupun solder iron tu jauh benar bezanya dengan solder iron aku dulu. Haha. 
Wire yang putus tu sudah aku solder balik semula. Terkial-kial jugak la nak guna solder iron tu sebab solder iron aku dulu lain. Lagi satu, timah tu kena cucuh dulu kat paste dia. Dah macam paste belacan dah rupa soldering paste tu. Haha.
Alhamdulillah, dah berfungsi semula lampu Led aku tu. 
Lampu LED ni kecil cinonet je tapi harga dia boleh tahan. Orang tu letak harga RM100 tapi aku mintak kurang sebab bajet aku cuma RM60 je. So, dia bagi la RM70.
p/s: Ada juga untungnya aku kerja kilang elektronik dulu walaupun ramai yang pandang rendah kerja aku tu.  Dan tak sia-sia aku jadi repair girl.   
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)