Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, April 14, 2016

Niat tidak menghalalkan cara.

Assalamu'alaikum.

Niat tidak menghalalkan cara.


Betul apa yang dikatakan oleh novelis Emy Raziela ini. Sebab tu kalau aku jahit baju orang, aku tak suka nak buat baju tu fit. Mesti aku loose-kan sikit baju tu. Sebabnya, macam yang novelis ni kata la. Kalau aku jahit ikut bentuk badan dan fit, tak pasal-pasal aku dapat dosa hasil dari jahitan aku sendiri. Dosa sendiripun dah banyak sangat dah. Buat apa la nak tanggung dosa orang lain.  Tapi ada je orang yang tak faham kenapa aku jahit bagi loose sikit baju tu. 

Kadang-kadang kita ni terlupa. Niat kita nak mencari rezeki yang HALAL tapi sebaliknya, rezeki tu jadi tak berkat hanya kerana satu perkara yang kita tidak ambil berat.


Dulu, ada orang suruh aku jahitkan baju gaun bertali halus tapi aku tolak. Aku kata aku tak pandai jahit baju macam tu. Malas nak panjangkan cerita, cakap je tak tau. Habis cerita! Anggap saja bukan rezeki untuk aku.


p/s: Terima kasih untuk penulis kerana berkongsi post ini kepada Public. Biarlah post itu tak dapat banyak komen atau like. Yang penting, isi post itu sendiri sampai kepada umum. Mana yang baik, kita sebarkan.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)