Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, October 30, 2017

Pokok lemon: Semai dari biji.

Assalamu'alaikum.

Pokok lemon: Semai dari biji.


Ni anak pokok lemon yang aku semai dari biji. Tak tau lemon jenis apa sebab semai banyak jenis tapi yang hidup ada enam pokok je termasuk yang dalam gambar ni.


Ramai orang kata, kalau semai dari biji, pokok susah nak berbuah, lambat nak berbuah atau langsung tak nak berbuah. Tapi aku pasrah je kerana aku percaya pada rezeki dari Allah. Yang penting, kita dah usaha untuk menyemai. 


Lagipun pokok lemon ni masih lagi kecil. Masih panjang lagi perjalanan hidupnya. Harapnya pokok-pokok lemon aku ni membesar dengan sihat dan ada hasilnya nanti. Aamiin.
Kalau tak berbuah, takde la orang buat video kat Youtube fasal tanam lemon dari biji ni, kan? Rasa macam mustahil jugak jika semua anak pokok lemon yang dijual tu ditanam dengan menggunakan kaedah tut atau baji. Lain la jika nak tanam sepokok dua je kat rumah. Tapi jika berladang?


Aku ada up fasal ni kat grup kebun bandar. Seronok sebab dapat berkongsi pendapat dengan rakan dalam grup. Jom tanam sendiri!


p/s: Seronok tengok pokok lemon ni membesar dari sehari ke sehari. Alhamdulillah. Sikit hari lagi boleh la pindahkan ke dalam pasu besar.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)