Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, March 22, 2017

Alhamdulillah. Dah dapat hasil dah.

Assalamu'alaikum.

Alhamdulillah. Dah dapat hasil dah. 

Alhamdulillah. Penat lelah menanam sayur, jagung dan pokok lainnya, sudah dapat hasilnya. Sukanya hati kita, wak. Hahaha. Biarpun hasilnya tidak seberapa, namun aku tetap berbangga kerana apa yang diusahakan berjaya mengeluarkan hasil. Syukur sangat-sangat.


Okay, meh la kita tengok gambar pulak. Mana la tau kot-kot gambar ni boleh menjadi pemangkin semangat pada orang lain untuk cuba menanam sayur dan pokok buah di keliling rumah. Mana yang baik tu, tak salah untuk dikongsikan. Tak gitu?


 ^
Kacang panjang merah ni dah beberapa kali aku petik hasilnya. Dapat la bagi sikit kat jiran sebelah menyebelah rumah. Sawi tu pun sama jugak.
v


 ^
Ni la jagung pertama yang aku petik hasil dari jagung yang ditanam dalam pasu hari tu. Satu je yang rongak. Alhamdulillah. Seminggu lepas petik jagung ni, aku petik lagi dua tongkol jagung tapi gambarnya takde.
v


 ^
Ni pula jagung dan kacang panjang merah yang aku petik semalam. Jagung tu ada seketul je. Makanya, aku bakar je atas dapur gas. Sedap. Hehe. Kacang panjang merah ni aku belum masak lagi. Nanti la aku goreng.
v


 ^
Ini pula buah durian belanda yang keempat kot yang aku petik. Kali ni buah durian belanda ni masak di tangkai. Alhamdulillah, selamat dari jadi mangsa rakusan sang tupai. Hehe.
v


Kecur liur tak tengok buah durian belanda ni? 


p/s: Betul la kata pepatah lama; Berbudi pada tanah, insyaAllah ada hasilnya. Makanya, marilah kita berbudi pada tanah di sekeliling kita sambil dapat menjimatkan belanja.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)