Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, February 3, 2019

Malu Apa Bossku?

Assalamu'alaikum.

Malu Apa Bossku?


Gambar sekitar lawatan mantan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak ke sini semasa kempen PRK Cameron Highlands tempoh hari. Gambar ni dari handphone rare aku. Tengok la kat tepi gambar tu dah ada garisan dah. Haha.


Gambar tidak mengikut turutan. Aku letak secara random je. Gambar sebelum dan selepas kedatangan #DSN.

Gambar yang bawah ni, aku ambil dari page #DSN sebab dalam gambar ini, terselit muka aku. Walaupun gambar aku tu agak blur tapi tak mengapa, aku simpan juga sebagai kenangan.
Terlalu banyak jasa beliau pada warga Felda macam aku. Alhamdulillah. Terima kasih DSN atas setiap bakti dan jasa. Moga Allah jua yang membalas setiap kebaikan DSN. Moga Allah terus merahmati dan melindungi DSN dan keluarga dari segala fitnah dunia. Aamiin.


Gambar dan audio video kurang memuaskan tapi nak juga simpan dalam blog. Sesungguhnya, masa lagu Inilah Barisan Kita ni diudarakan, aku ikut sama menyanyi dan dalam masa yang sama, air mata mengalir tanpa perlu dipaksa. Sebak sangat..


Biarlah orang nak kata apapun tentang beliau. Cacilah. Hinalah. Umpatlah. Tapi aku amat terhutang budi dengan keprihatinan beliau terhadap warga Felda. Begitu banyak jasa beliau jika hendak dibandingkan dengan PM dua kali tu. Terlalu banyak dan terima kasih aku ucapkan pada #DSN. Memanglah apa yang beliau bagi itu bukannya dari duit beliau sendiri. Memanglah setiap rezeki itu datangnya dari Allah. Tapi jika Allah tidak menggerakkan hati seseorang itu untuk memberikan sumbangan, tak jadi apa jugak. Jika Allah matikan hati seseorang itu untuk tidak memberikan sumbangan, kita tak dapat apalah jawabnya.


Bersyukurlah dengan segala rahmat dan nikmat yang Allah berikan. Jika kufur nikmat, tidak mustahil jika rezeki tidak datang kepada kita. Aku tak kata orang. Aku bukan nak nasihatkan orang. Aku lebih tujukan pada diri sendiri agar sentiasa sedar diri dan tidak lupa asal usul. #Notetomyself.


p/s: Yang baik itu akan dikenang sepanjang masa. 
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)