Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, October 8, 2013

Soalan yang kita tak jangka..

Assalamualaikum...

Soalan yang kita tak jangka.. 


Kadang-kadang kita seperti terkedu bila dengar pertanyaan yang pada kita tak masuk dek akal.. Namun, ada kalanya pertanyaan seperti itu sedikit sebanyak merungkaikan persoalan bagi sesetengah orang.. Kiranya, mereka yang bertanya soalan agak pelik ni dikira berani la sedangkan yang tak bertanya tu, menumpang keberanian si penanya tadi.. Nak tanya sendiri, malu.. Kang jatuh pulak air muka, padahal sebenarnya diri sendiripun tak tau atau tak pasti.. 


Jadi, kita jangan mudah melabel seseorang tu sebagai 'bodow' jika dia bertanyakan soalan tak masuk dek akal tersebut.. Dia bertanya untuk mendapatkan kepastian.. Kalau dia tahu jawapan untuk soalan itu, takde maknanya dia nak tanya.. Tak kan la dia saja-saja nak biar orang gelak kat dia.. kan...?Bukan senang nak jawab soalan 'killer' macam ni, kan Ustaz..? Aku suka baca status dan komen-komen kat page Ustaz Kazim Elias ni..Satu contoh soalan 'bodow' ialah bila kita tanya; "ko tengah makan ke....?" sedangkan terang-terang kita nampak orang tu memang tengah makan.. Ni la soalan paling bodow sebodow-bodownya.. hehh.. 


p/s: Sakan betul kaum lelaki tu gelak.. haiishh...

Hehehehe...

Assalamualaikum...

Hehehehe... 


Tak tau nak letak tajuk apa...
Sudahnya dok gelak je laa...
Hehehe...
p/s: Senyum je belalang tu bila ada orang kata dia kambing.. hahaha... 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)