Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, December 1, 2015

Satu ratus lapan puluh sen...

Assalamu'alaikum...

Satu ratus lapan puluh sen...


Semua ni harganya adalah satu ratus lapan puluh sen.. Mahal ke murah..? Ada sayur, ayam, hati ayam, bawang merah, bawang putih, gula manisan, cili padi, cili kering, mee kuning, tempe dan halia..


 Rendam dalam air garam untuk bagi sayur tahan lama.. Cerita berkaitan ada di sini..


 Ayam ni aku pilih bahagian dada sahaja.. Semua sekali RM30.. Hati ayam tu pulak RM5..


 Kangkung dan sawi... Semuanya RM4..


Semua sekali RM100.80..


Semua barang ni aku beli di pekan sehari dua minggu lepas.. Ayam masih ada lagi sikit.. Bawang merah, bawang putih, bawang besar, gula manisan, cili kering, cili padi, cili merah, terung dan kacang buncispun masih ada lagi sikit.. Kacang panjang baru habis pagi tadi aku buat nasi goreng..


Disebabkan ada yang kata macam-macam, maka gigih aku cari balik kertas ni.. Ni la dia harga barang yang aku beli tu.. Sayur tu aku beli kat dua tempat.. Sebab tu ada dua harga..

Aiskrim bubur kacang hijau...

Assalamu'alaikum...

Aiskrim bubur kacang hijau...


Siapa pernah makan aiskrim bubur kacang hijau ni..? Mesti ramai yang pernah makan samada buat sendiri ataupun rezeki orang bagi.. Sedapkan aiskrim bubur kacang hijau ni..


Hari tu masa kakak aku ada kat sini, akupun buat la bubur kacang hijau ni.. Memang banyak yang aku buat sebab dah plan nak buat aiskrim sekali.. Lama sungguh tak makan aiskrim bubur kacang hijau ni.. Tu yang buat seperiuk besar bubur kacang ni.. Kelapa sampai empat biji.. Barulah puas hati.. ahaha..


p/s: Tinggal lima batang je lagi aiskrim ni setelah dimakan sendiri dan diberi pada jiran terdekat..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)