Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Saturday, March 31, 2018

Jom tanam pokok betik!

Assalamu'alaikum.

Jom tanam pokok betik!

Letih dok cangkul tanah nak tanam anak pokok betik ni. Semai biji betik dalam pasu kecil. Dah tak tau nak tanam kat mana. Sudahnya, main tanam je la haiihh.. Letih dok fikir sampai dah besar dah anak pokok betik tu. Haha.
Tanah kat gambar bawah ni banyak batu. Puas aku dok cangkul. Asal cangkul je, terkena batu. Letih berganda-ganda dibuatnya. Peluhpun laju je menitis. Kalau aku tak kuat semangat, memang aku tinggalkan aje anak pokok betik tu tak bertanam. Syukurlah aku tak buat kerja separuh jalan. Sebab fikir nak makan buahnya nanti, tu yang gigih aku cangkul jugak tanah keras tu.
Yang sepokok kat bawah ni, aku dah tanam hari tu. Alhamdulillah, nampak elok dah pokok tu naik. Aku tanam dua pokok tapi sepokok ni je yang hidup.
Mudah-mudahan, semua pokok betik aku ni hidup subur dan mengeluarkan buah yang banyak, manis dan sedap. Janganlah jadi pokok jantan lagi. Penat aku dok tebang pokok betik jantan je.


p/s: Kita dah usaha tanam. Selebihnya, tawakkal je la pada Allah.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)