Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, June 16, 2016

2016 Reading Challenge Completed!

Assalamu'alaikum.

2016 Reading Challenge Completed!


Akhirnya, berjaya jugak aku mencabar diri sendiri dalam reading challenge kat Goodreads ni. Aku memang tak berani nak letak target yang tinggi sebab pada akhir tahun lepas, mood aku untuk membaca jatuh merudum gara-gara kecewa dengan novel yang entah apa-apa. Dan aku juga jadi semakin serik untuk membeli novel baru. 
Akan tetapi, selepas aku dikenalkan dengan bacaan e-book oleh beberapa orang kawan di Goodreads/GR tu, secara tiba-tiba laju je aku membaca. Maklum la, baca buku free, siapa yang tak nak, kan? Terima kasih sangat-sangat pada kawan-kawan GR yang sangat membantu dalam menjimatkan bajet aku ni. Heh.


Buku yang ada kat atas ni bukan semuanya buku free. Ada jugak buku yang aku beli dan jadikan koleksi peribadi. Ada juga buku free tu yang tak menarik jalan ceritanya dan begitu jugak sebaliknya dengan buku yang dibeli. Untungnya baca buku free ni, jika kita rasa bosan dengan cerita yang entah apa-apa, boleh je terus pulangkan sedangkan buku beli ni, nak tak nak terpaksalah kita simpan selagi takde yang nak beli secara preloved. Dah rugi kat situ. 


p/s: Harap-harap lepas ni PNM boleh la letak banyak lagi buku baru atau buku terkini kat rak buku mereka. Nanti senang la aku nak pinjam. Heh.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)