Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, November 13, 2017

Jom petik kangkung!

Assalamu'alaikum.

Jom petik kangkung!


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 
Lidi satay tu aku cucuk untuk elakkan kucing daripada membuang kat dalam bekas tu sebab masa mula semai, bekas tu aku letak di bawah. Halakan bahagian yang tajam tu masa cucuk. InsyaAllah, kucing tak kacau dah tanaman kita. Cucuk rapat-rapat sikit.


11/10/2017.


1/11/2017.


13/11/2017. 
Dah kena potong dah.


Daun kangkung tu ada lubang-lubang bulat kesan dari kena gigit dek serangga. Kalau belek betul-betul daun tu, ada serangga yang seakan bulat dan leper. Kecil je serangga tu. Kalau jumpa, elok la dipicit-picit dengan kuat. Biar keluar isi perut dia. Siapa suruh makan sayur kita, kan? Haha.
Biarpun kangkung ni cuma dapat secekak je, namun aku tetap bersyukur. Sekurang-kurangnya kangkung aku ni bebas dari racun serangga. Jika guna racun, sudah pasti daunnya cantik je. Ni daun dia banyak yang berlubang.


p/s: Apabila dapat kutip hasil tanaman, lagi la seronok nak bercucuk tanam walaupun sekadar kangkung yang orang selalu jadikan bahan lawak.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)