Assalamu'alaikum.
Sambal daun kayu.
Dah lama sungguh aku menyepi, kan? Sebenarnya, skrin laptop aku meragam. Tu yang tak dapat nak update blog. Ni pun aku gunakan desktop abang aku. Pinjam sat sementara dia pi main badminton. Sebenarnya, aku tak berapa suka dan mahir guna desktop ni. Terkial-kial aku cari huruf. Haha.
Sebelum tu, aku ucapkan berbanyak terima kasih atas komen yang readers tinggalkan. Baru hari ni aku approve. Maaf ya.
Okay, berbalik pada tajuk di atas. Ni aku nak share gambar masakan yang aku buat petang tadi. Ni lauk yang biasa orang Negeri Sembilan buat. Ikut cara masing-masing la nak buat tu. Bahanpun ikut suka masing-masing jugak. Kalau aku, main bantai je guna apa yang ada. Janji aku buat. Haha.
^
Ni je daun dan pucuk yang ada. Pucuk labu takde. Malas pulak nak pi cari kat pasar. Yang ni semua hasil dari kebun mini aku tu. Seronokkan jika tanam sendiri. Anytime boleh petik hasilnya. Heh.
v
Daun dan pucuk tadi dihiris. Ikut suka la nak hiris macam manapun. Nak hiris halus ke, hiris kasar ke, terpulang pada kita sendiri. Haha.
Aku campurkan tempoyak lama (masam) dan tempoyak baru (manis). Kalau masam sangat, nanti tak lalu nak makan. Dan kalau manis sangat pulak, nanti tekak kembang. Jadinya, kena seimbangkan rasa tempoyak tu. Tidak terlalu masam dan tidak terlalu manis.
Cili padi dan semua bahan dalam mangkuk jernih tu, kita kisar lumat. Manakala bahan dalam piring biru tu, bawang dihiris dan serai diketuk.
^
Masukkan semua bahan dalam periuk. Masakkan kuahnya dahulu sampai mendidih. Dah mendidih, barulah masukkan segala daun dan petai.
v
Masak kena lama sikit. Biar betul-betul masak. Perasakan dengan garam. Jika rasa tempoyak tu kurang, boleh tambah lagi. Takde masalahpun. Tapi lepas tambah tempoyak tu, kenalah masak lama sikit.
Dah siap..! Senang je, kan?
p/s: Okay. Sampai sini je dulu. Ada kelapangan nanti, aku update lagi blog aku ni. Maaf ya sebab tak dapat nak blogwalking kat blog kawan-kawan. Huhu.
.