Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, April 20, 2018

Dah besar dah dia. Alhamdulillah.

Assalamu'alaikum.

Dah besar dah dia. Alhamdulillah.

Apa dia yang dah besar tu? 
Ada la. 
Haha.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ni ha bendanya. Pokok asparagus yang aku semai pada 6/11/2017 dulu dah mula membesar dah. Alhamdulillah. Seronok tengok perkembangan asparagus ni.


Ada dua pasu yang aku tanam asparagus ni. Satu pasu saiz biasa dan satu lagi saiz ala-ala mini tempayan. 


Yang ni pokok asparagus dalam pasu ala-ala mini tempayan tadi. Nanti kena tambah tanah lagi dalam pasu tu. Rebung asparagus tu tersekat kat botol plastik tu. Dia tak lepas keluar. Aku baru perasan dia tersekat. Tu yang dia jadi bengkang bengkok macam ular kena palu. Dah hampir sama besar dengan saiz kacang panjang dah. Alhamdulillah.


Dah mula keluar bunga jugak. Seronoknya tengok. Alhamdulillah.


Lambat lagi boleh tuai rebung asparagus ni. Ada orang kata, kena tunggu dua tahun baru boleh ambil rebung tu. Kalau ambil awal sangat, takut nanti pokok tu bantut dan tak tahan lama. Pokok asparagus aku ni baru lima bulan umur dia.


p/s: Takpe. Aku boleh je sabar menunggu. Harapnya takde la tangan lain yang gatal pi potong rebung tu. Mau meroyan aku nanti. Heh.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)