Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, April 16, 2018

Moh ler kita merempit..!

Assalamu'alaikum.

Moh ler kita merempit..!

Perancangan aku, aku nak siapkan semua jahitan sebelum bulan puasa. Harapnya, apa yang aku rancang akan menjadi kenyataan. Aamiin.
Antara baju kurung yang sudah aku jahit. Tinggal kerja akhir je seperti sembat, buat lubang butang dan pasang cangkuk kain.
Sekarang, rehat sekejap dari buat baju orang. Apa kata kita buat baju sendiri pulak. Heh.

Selongkar punya selongkar, jumpa la kain bidang 55/60 inci ni. Rasanya semua kain ni adalah dari pemberian orang. Kiranya, boleh la aku jahit baju aku dulu. Lagipun, tempahan cuma tinggal empat pasang baju melayu dan empat pasang baju kurung yang masih belum dipotong lagi kainnya. Yang selebihnya, sudah aku jahit. Cuma tinggal nak buat kerja finishing je.
^
Baju sendiri, boleh la cuba dulu. Heh.
v


Aku tak banyakpun terima tempahan. Lagipun, kat area kejiranan aku kat sini je dah ada tiga empat orang yang ambil upah menjahit. Rezeki masing-masing la, kan? Orang tak hantar tempahan, kita boleh je jahit baju sendiri. Haha.


p/s: Moga aku masih ada rezeki dalam bidang jahitan ini walaupun ada individu yang jadi batu api supaya orang tak hantar kain kat aku kerana sesungguhnya, aku percaya pada rezeki dari Allah.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)