Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, April 30, 2019

Tukang jahit memang kena banyak fikir.

Assalamu'alaikum.

Tukang jahit memang kena banyak fikir. 


Siapa kata jadi tukang jahit ni mudah? Siapa kata orang yang jadi tukang jahit ni rata-rata tak cerdik? Amboi.. Amboi.. Amboi... Sedapnya mengata orang, kan...


Ramai je yang kata macam tu. Hakikatnya, mereka hanya pandai mengata tapi tidak pandai nak buat baju hatta nak jahit lurus kain batikpun mereka terkial-kial. Heh.


Ni aku nak kongsikan pengalaman aku buat baju yang kainnya tidak cukup. Pening kepala tapi ini adalah satu cabaran untuk aku. Yakin boleh..! Buat-buat yakinpun takpe aiihh.. Hahaha..

Setiap kita ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Tak perlulah nak mendabik dada jika ada kelebihan dan tak perlu nak malu jika ada kekurangan. Yang penting, raikan setiap kelebihan dan kekurangan itu dengan positif.


p/s: Siapa yang tempah jahit baju kat mana-mana tu, jika baju dah siap, tolonglah bayar ya. Kesian la pada tukang jahit yang dah bertungkus lumus jahitkan baju korang tapi korang tak bayarpun harga upah jahit baju tu. Baju dah naik lusuh tapi upah jahit tak dibayar. Tak malu ke? 
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)