Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, November 8, 2013

Beraninya la haiihh....

Assalamualaikum...

Beraninya la haiihh....


Ada kalanya aku naik takut bila tengok kat sesetengah grup kat fb yang menawarkan perkhidmatan 'main kutu' samada ianya berupa wang ringgit ataupun barang keperluan.. Beraninya la haiihh dorang men-join-kan diri.. 


Macam mana kita boleh percaya untuk berurusan dengan orang yang kita tak kenal ehh.. Ye la, main kutu ni kan kena bayar setiap bulan.. Macam mana jika orang yang dah dapat bahagian dia, pastu dia lesap dan menghilang tanpa dapat dikesan..? Berbeza dengan membeli barangan online.. Once bayaran dah dibuat, baru barang dipos.. Itupun ramai jugak yang kena tipu dengan seller online yang tak jujur..


Lagi satu, aku pernah jugak terbaca komen-komen 'menuntut' bayaran kutu ni.. Siap cakap, jangan nak lari la, jangan menyorok la, jangan buat bodoh la, call tak dapat la dan macam-macam lagi berkaitan dengan bayaran kutu ni.. Benda ni dah pernah jadi isu hangat seketika dulu tapi entah la, masih ada lagi yang berani nak menanggung risiko..


Kenapa kita nak main kutu dengan kawan siber sedangkan kita boleh je berbuat begitu dengan orang yang kita kenal..? Macam kat sini, mak aku main kutu duit dengan kawan-kawan dia.. Habis je satu pusingan, terus sambung lagi tanpa berhenti walaupun sebulan.. Itupun ada jugak jenis yang cengelat.. Lupa nak bayar la, lambat bayar la dan blablabla.. Itu orang yang dikenali tu.. 


Daripada main kutu dengan kawan alam maya, baik la cuba menyimpan dan mengumpul sikit demi sikit.. Benda ni kena set in mind.. Jika kita nak beli satu-satu barang tu, set dalam fikiran nak simpan sekian jumlah untuk setiap bulan.. Kena berbalik pada pepatah dulu-dulu; sikit-sikit, lama-lama jadi bukit.. Yang penting kena yakin boleh dan percaya pada diri sendiri la... hehh..


Nak beranipun biarlah berpada-pada dan bertempat.... huuuu....


p/s: If you are not careful, you will end up living the illusions that others have created for you - Steven Readhead

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)