Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, February 19, 2018

Koleksi kaktus terkini.

Assalamu'alaikum.

Koleksi kaktus terkini.

Sekarang ni, aku dah mula gila kaktus balik semula. Haha. Apa tidaknya. Dok usha instagram fasal kaktus, maka gila kaktus la jawabnya. Mujurlah kat rumah aku memang dah ada beberapa jenis kaktus. Cuma tak dijaga dengan rapi je. Tapi sekarang, aku dah mula jaga balik dan beri perhatian pada pokok kaktus aku ni. Sayang pulak kalau pokok tu mati. Dah la beli mahal-mahal.

Ada kaktus yang aku tukar pasu dan ada yang aku tukar tanah. Gantikan tanah lama dengan tanah yang elok sikit yang aku beli kat kedai peladang tu. Barulah kaktus tu boleh membesar dengan sihat. Lepas tu, sanggup tu pergi sental pasu yang dah berlumut, biar nampak baru. Haha.
Ada juga kaktus yang masih dikekalkan dalam pasu plastik. Pasu seramik dah habis, terpaksalah guna je mana-mana pasu yang ada.


Patah dah. Tak tau siapa punya angkara. Tengok-tengok dah masuk dalam pasu ikan gapi kat bawah ni haa. Mujurlah tanah tu tak berderai.


p/s: Gila kaktus takpe lagi. Boleh jugak jadikan satu terapi. Jangan gila benda lain yang mengundang huru hara alam sejagat dah la. Heh.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)