Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Saturday, January 20, 2018

Rezeki hari ini.

Assalamu'alaikum.

Rezeki hari ini.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Mula-mula, tengok kat pokok durian belanda ni, ternampak la buahnya yang ada kesan kena gigit. Ni mesti kerja sang tupai ni. Semalam tengok masih cantik lagi buahnya. Memang sengaja biarkan di pokok. Kononnya nak tunggu dia masak dulu baru petik. Tapi disebabkan sang tupai dah kokak dulu, terpaksa la ambil jugak. Mujurlah aku dah siap balut buah durian belanda tu dengan pembalut buah lai. 
Berat jugak sebiji buah durian belanda ni. Khabarnya, harga sekilo buah ni dah mencecah RM30. Pergh! Mahal ya amat! Syukurlah kat rumah ni ada pokoknya.
Mujurlah bahagian sebelah lagi tak kena kokak dek tupai. Mungkin bahagian ini terlindung dengan dahan. Aku tak potong lagi buah durian belanda ni sebab isinya belum betul-betul lembut. Masih ada lagi bahagian yang keras. Lagipun, baru petik dari pokok. Kena peram semalaman baru sedap dimakan.
Tengah harinya pula, jiran datang ke rumah dan bagi tiga biji buah durian kampung ni hasil dari kebun beliau. Alhamdulillah. Rezeki yang memang tak dijangka. Nak beli durian, harga sekilo tak mampu dijangkau dek akal. Terima kasih banyak-banyak jiran. Moga pokok durian tu hidup subur dan berbuah dengan lebatnya di masa akan datang. Aamiin.

Sedap isi durian kampung ni. Lemak-lemak manis campur pahit. Tak sedar dekat sebiji habis aku kerjakan sorang-sorang. Haha.
Hari tu adik aku ada beli tiga biji durian dari anak jiran ni sebab dia nak merasa. Bijinya sudah aku semai ke dalam polybag. Aku tengok ada dua biji yang dah tumbuh, tu yang aku semai tu. Cuba je semai. Jika dia hidup dengan jayanya, alhamdulillah. Jika dia tak hidup, tak mengapalah. Anggap je takde rezeki.


p/s: Rezeki jangan ditolak. Syukur alhamdulillah.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)