Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, September 21, 2014

Tombong berkembar..

Assalamu'alaikum...

Tombong berkembar..


Kenal apa itu tombong..? Tombong kelapa tu laa... Tak kenal..? Okay, takpe.. Mungkin sebab tak pernah kopek kelapa kot.. hehh...


Aku tak pernah nampak atau jumpa tombong kelapa yang berkembar ni.. Biasanya tengok yang seketul tu je.. Kalau pisang berkembar atau telur ayam berkembar tu dah biasa sangat dah jumpa.. Jadinya bila pertama kali jumpa tombong berkembar dari buah kelapa pokok sendiri, rasa seronok la jugak.. ahahh..


p/s: Tombong kelapa yang kecil ni sedap dan manis rasa dia.. Lemak-lemak manis gitu.. 

Penjaga buah berangan...

Assalamu'alaikum...

Penjaga buah berangan...


Seperti kebiasaannya, pasti akan singgah membeli buah berangan untuk dijadikan kudapan di dalam kereta sepanjang perjalanan ke Nilai..


Cuma kali ni aku terkejut masa nak tengok jarum penimbang tu.. Bukan terkejut sebab jarum tu tak betul tapi terkejut bila tengok ada seekor anak harimau yang duduk melepak kat depan penimbang tu.. Kus semangat..! Penjual buah berangan tu siap gelak lagi bila tengok aku terkejut.. haha..
Sebelum ni tak pernah pula nampak anak harimau tu kat situ.. Kata si penjual buah berangan tu, monyet dan kera dah terlalu banyak.. Dorang ni pula jenis yang pandai buka bekas yang berisi buah berangan tu.. Mungkin dengan adanya patung anak harimau ni sedikit sebanyak akan menakutkan kumpulan monyet dan kera tadi..


p/s: Kesian monyet dan kera yang jadi mangsa keadaan.. 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)