Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Saturday, May 4, 2019

Salam Ramadan 2019: Gotong-royong bersihkan surau.

Assalamu'alaikum.

Salam Ramadan 2019: Gotong-royong bersihkan surau.


Pagi hari Sabtu baru ni, aku berkesempatan untuk sama-sama bergotong-royong bersihkan surau di kawasan perkampungan aku ni bersama dengan ahli GPW yang lain. Aku datang lewat sikit sebab aku nak lepaskan kakak aku yang nak balik ke Labis. Lepas kakak bergerak balik, akupun bergegas merempit ke surau tu.


Sampai surau, dorang masih lagi buat kerja. Alhamdulillah, kiranya sempat la aku buat kerja jugak. Dapat la jugak sental kerusi. Nak jugak ambil bahagian sebab sebelum ini, aku memang tak pernah hadirkan diri dalam gotong-royong bersihkan surau ni. Ada je kekangan waktu.p/s: Selamat datang Ramadan dan selamat berpuasa untuk seluruh umat Islam walau di mana anda berada. Maaf zahir batin.
.

Jubah tak cukup kain?

Assalamu'alaikum.

Jubah tak cukup kain?


Inilah yang jadi apabila kain untuk buat jubah tidak mencukupi. Kain hanya ada tiga meter sahaja. Setelah puas dipusing sana-sini, maka beginilah yang jadi. Dah tak boleh nak buat apa dah. Kena la akur pada ketidakcukupan kain tersebut.


Sebaiknya, belilah kain empat meter untuk buat jubah bagi badan bersaiz XXL. Janganlah beli kain yang ngam-ngam sahaja. Lagi satu, elakkan beli kain yang ada label atau tulisan di tepi kain tu. Tulisan tu aje dah makan kain dah. Paling tidakpun, dah kurang satu inci malah ada yang makan lebih dari seinci. Dah banyak rugi kat situ aje.


p/s: Dah jadi baju, pakai aje la, kan? Nak malu apa ada label semua tu? Anggap aje orang yang pakai baju tu sedang mempromosi label tu. Heh.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)