Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, January 24, 2019

Dengar ceramah dari Ustaz Kazim dan Dato' Badlishah.

Assalamu'alaikum.

Dengar ceramah dari Ustaz Kazim dan Dato' Badlishah.


Minggu lepas bersamaan dengan 17 Januari, aku berkesempatan untuk mendengar ceramah dari Ustaz Kazim Elias dan juga Ustaz Dato' Badlishah Alauddin. Mereka berdua datang ke masjid di tempat aku ni. Kebetulan, petang hari tu, hujan turun la pulak. Aku dah mula cuak dah. Dah mula rasa tak nak pergi sebab takut kawan yang aku ajak tu tak jadi nak pergi. Mujurlah kawan tu telefon aku dan tanya jadi pergi ataupun tidak ke masjid tu. Mujurlah abang aku nak hantar kitorang. Kalau takde siapa yang hantar, memang tak lepas la nak pergi. Dah la ceramah ni buat waktu malam.


 Duduk kat atas tempat orang perempuan. Tengok dari celah lubang tu aje la. Haha.
Antara intipati ceramah secara ringkasnya adalah;

1- Jaga hubungan sesama jiran. 
Jangan kerana kita bermusuh dengan jiran, kita terhalang masuk syurga.

2- Berbisiklah perkara kebaikan dan bukannya berbisik perkara keburukan iaitu perkara yang membawa fitnah. Contohnya, bisik-bisik kat kawan ajak dia pergi masjid atau pergi majlis ilmu.

3- Berkawanlah dengan semua orang dari pelbagai peringkat umur dengan niat dan tujuan untuk membawa mereka ke arah kebaikan.

4- Berkawan rapat dengan orang kaya dengan harapan mereka terbuka hati untuk bersedekah dalam pembangunan agama seperti memberi sumbangan untuk pusat tahfiz, membina masjid dan sebagainya.

p/s: Akhirnya, dapat jugak dengar ceramah mereka berdua secara live. Puas hati sungguh sebab aku suka dengan ceramah dari mereka berdua.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)