Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, May 7, 2018

Penangan menggunakan baja roti.

Assalamu'alaikum.

Penangan menggunakan baja roti.

Aku siram baja roti ni pada pokok yang terpilih je. Maklum la, stoknya sangat la terhad. Mana la mampu nak siram pada semua pokok yang ada. Makanya, terpaksalah main pilih kasih. Heh.
Aku pernah buat entri berkaitan dengan baja roti ni. Sila klik. Tapi masa tu, aku masih lagi ada rasa takut-takut nak siram berlebihan. Mungkin sebab pengalaman pertama kali menggunakannya. Tapi sejak hari itu, aku dah takde rasa ragu-ragu lagi dah. 


Kali ini, aku main siram je baja roti tu. Takde lagi bimbang pokok lecur atau mati. Makin gembira ada la sebab pokok yang aku siram dengan baja roti ni nampak ketara perubahannya. Dia jadi semakin gemuk dan subur serta cepat je mengeluarkan tunas atau pucuk baru.Pokok lemon ni dah tinggi melebihi ketinggian aku. Tengok la daun dia yang besar tu.
Buat masa ini, hanya beberapa pokok terpilih je yang aku siram dengan baja roti ni iaitu pokok asparagus, lemon dan kucai. Sesekali, aku siram jugak pokok kadok dan memang lebar daun kadok tu.


p/s: Seronok tengok pokok yang berdaun hijau. Satu terapi untuk jiwa, minda dan juga mata. Alhamdulillah.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)