Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Saturday, September 3, 2016

Takut tak?

Assalamu'alaikum.

Takut tak?

Serius, aku takut tengok gambar hujung jari yang ada mulut ni. Tak dapat digambarkan bagaimana keadaannya nanti apabila jari-jari kita yang berkata-kata. 
Sebab tu la aku kurang sangat kongsi cerita atau video yang jadi viral kat fesbuk tu. Mana kisah atau video yang baik, boleh je aku kongsi tapi kalau cerita bab artis cerai berai, datok gatal nak berbini lebih dan sebagainya atau kisah politik yang melampaui batasan, memang aku susah nak kongsi. Baca komen orang kat ruangan komen tu pun dah buatkan aku beristighfar panjang. Takut aku tengok komen yang mencarut memaki semua tu. Nau'zubillah. 


Nak komen, boleh tapi biarlah setakat memberi pandangan mengikut apa yang kita rasa. Tak salah nak bagi pendapat. Yang salah tu sebab suka sangat gunakan bahasa caci maki semua tu. Kesat sangat bahasanya. Tak takut ke tulis bahasa yang kesat tu, nanti ia balik semula kat kita? 


Biarlah tak ramai yang jadi pengunjung blog aku ni. Apa gunanya buat kisah yang mengundang fitnah semata-mata nak naikkan traffic blog. Zaman itu sudahpun berlalu. Hidup ini hanyalah sementara dan pinjaman semata-mata.


p/s: Nak maki, maki je dalam hati. Takpun, maki je sorang-sorang. Tak perlu nak maki kat ruangan komen fesbuk tu. Jom sama-sama muhasabah diri kita.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)