Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, November 19, 2018

Support bisnes kawan. 😘


Assalamu'alaikum.

Support bisnes kawan. 😘

Karipap pusing ni, kawan aku yang buat. Sedap karipapnya. Rangup dan intinya kentang. 


Aku tak pandai buat karipap pusing ni. Sebab tu, aku beli je. Dah ada kawan yang menjual, apa salahnya tolong support bisnes dia, kan? Oh ya, aku takde mintak kurang harga ya. Tak reti aku nak main tawar menawar dalam bab pembelian kuih macam ni.


p/s: Dah habis dah stok empat bungkus karipap yang aku beli hari tu. Ni aku order yang baru pulak. Harap tak kehabisan stok la. 
.

Antara menu yang sering diulang-ulang.

Assalamu'alaikum.

Antara menu yang sering diulang-ulang.


Sebagai orang kampung, yang tinggal di kampung, yang seleranya kekampungan, aku selalu berpesan pada diri sendiri agar sentiasa ingat akan pepatah lama ini iaitu; Ukur baju, biarlah di badan sendiri.


Apabila sering mengingati pepatah tersebut, maka aku selalu bersyukur di atas rezeki yang Allah beri. Walaupun tidak kaya melaut, namun rezeki tetap ada. Alhamdulillah.


Nah! Ini merupakan antara menu yang selalu diulang-ulang, yang sering aku makan dengan penuh rasa bersyukur. Kadang-kadang kalau lauk takde, aku buat nasi goreng je. Licin jugak aku bedal. 😍😍😍
No automatic alt text available.

No automatic alt text available.
Image may contain: food

Image may contain: food

Image may contain: food


Aku selalu menangis ketika baru nak mulakan makan sebab teringat pada mereka yang tiada makanan untuk dimakan. Jadinya, rasa tak sanggup nak terlampau bermewah-mewah dalam membeli makanan. Cukuplah makanan tersebut sekadar mengenyangkan perut. Mujurlah masak sendiri. Jika membeli makanan siap, lagi besar belanja yang terpaksa dikeluarkan.


p/s: Moga Allah murahkan rezeki kepada kita semua dan menjadikan kita seorang hamba yang tahu erti bersyukur. Aamiin.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)