Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, May 30, 2018

Berbahagi rezeki di bulan Ramadan.

Assalamu'alaikum.

Berbahagi rezeki di bulan Ramadan.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Setelah lama menunggu, akhirnya dapat jugak merasa buah durian belanda ni. Kali ini, buah dia besar. Beratnya 2.6 kilogram. Rasanya, inilah buah durian belanda yang paling besar dan berat sepanjang pokok tu berbuah.
Ingatkan apabila buah tu dah kena bungkus, selamat la buah ni dari kena kokak dek tupai. Rupanya, dapat jugak dia gigit sikit. Haha. Tak apalah. Buahpun besar. Apalah salahnya bagi tupai tu makan sikit, kan? Tak larat tupai tu nak habiskan sebuah besar macam tu.
Malam sebelum tu, hujan lebat. Aku rasa pembalut tu jatuh ditimpa hujan. Petang esoknya baru aku ternampak pembalut tu dah ada kat bawah pokok. Akupun apa lagi, berkejar la pergi tengok. Memang betul, buah tu dah kena kokak sikit. Padahal, boleh dikatakan setiap hari aku tengok dan tekan sikit buah tu sebab nak tahu dia dah masak atau belum.
Aku suka tabur garam halus sikit. Barulah sedap dimakan begitu sahaja. Nak buat jus? Maaf la, aku sangat tidak rajin. Heh.


p/s: Ada tiga biji lagi buah di atas pokok tapi buahnya masih kecil lagi. Ada la sebesar penumbuk aku. Nampaknya, raya ni tak dapat la nak kenduri buah durian belanda ini.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)