Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, April 21, 2016

Note to self.

Assalamu'alaikum.

Note to self.


Stop expecting. Apabila terlalu meletakkan harapan yang tinggi dan apa yang diharapkan itu tidak kesampaian, pasti kita akan rasa kecewa dan berputus harap.

p/s: Kita tidak boleh berhenti dari berharap tapi biarlah apa yang kita harapkan itu betul-betul di dalam lingkungan kemampuan diri kita. Selebihnya adalah keajaiban dari Allah.

Mudah sangat percaya, sebab tu mudah kena tipu.

Assalamu'alaikum.

Mudah sangat percaya, sebab tu mudah kena tipu.


RM0.00 CIMB: Beware of phone scams. Do not share your banking account/card details to unknown callers. Contact us immediately if you received such calls. 


Apa-apa call, baik dari bank ataupun badan berkanun yang lain, tak payah la nak percaya sangat. Kalau nak buat urusan, baik pergi je office dorang. Kadang-kadang rasa hairan jugak macam mana la orang yang bijak pandai ada degree botingkek-tingkek ni boleh kena tipu dengan benda-benda macam ni. Asal ada perkataan DUIT je atau perkataan HARGA PROMOSI je, masing-masing laju je percaya. Kalau orang kurang pandai macam aku yang kena tipu, lain cerita la sebab dah memang tak pandai. Ni orang yang bajet pandaipun kena tipu jugak. Apa celup!
Aku kalau dapat panggilan, baik dari bank atau dari TMNet, aku malas nak layan. Cukuplah sekali dulu aku percaya dengan TMNet. Suruh kita ambil  pakej itu ini, kata line laju tapi line macam apa je. 


p/s: Belajar dari pengalaman. Kalau tak nak belajar jugak, itu yang asyik terkena je tu. Ini bukan entri menghasut tapi entri untuk mengingatkan. Jangan kecam saya. Heh.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)