Assalamualaikum...
Muffin pisang lagi..??
As usual, bila kebosanan melanda, maka akupun dengan gigihnya buat la projek masak-memasak ni.. Jika nak diikutkan, badan aku memang tak berapa nak sihat sangat.. Sakit-sakit dan sengal-sengal seluruh badan terutama sekali kat bahagian tulang belikat..
Tapi kalau nak dilayankan sangat segala sakit ni, satu kerjapun tak jalan.. Nak menjahit memang tak boleh la.. Jadi, akupun buat la muffin pisang ni... Tak tau percubaan yang ke-berapa dah.. Bantai je buat.. Jadi ke, tak jadi ke, itu belakang kira maaa... hehh..
Benda yang perlu ada untuk memudahkan kerja ialah scope aiskrim, spatula yang lembut dan boleh dilentik, paper cup dan tray yang bersesuaian.. Spatula yang lembik melentik ni tujuannya adalah untuk mengaut sisa-sisa adunan yang ada kat dalam bekas.. Jadi, takde la nanti adunan tu dibuang sebab kalau guna spatula atau sudu yang keras, memang susah nak kaut lebihan adunan dalam mangkuk tu..
Scope aiskrim tu pulak amat mudah digunakan jika nak dibandingkan dengan menggunakan sudu.. Just tekan je batang scope tu.. Nanti adunan tu dengan sendirinya akan keluar.. Aku punya scope ni saiz besar.. So, aku kaut sikit je.. Lagi satu, bila guna scope aiskrim ni, jari takde la melekit sana, melekit sini terkena adunan...
Untuk satu adunan, tak dapat banyak manapun.. Cuma dapat dalam 30 biji muffin je..
Aku bakar muffin ni dengan suhu 140C, api atas bawah dalam masa 20 minit... Aku cuma letak satu tray je untuk satu sessi pembakaran.. Letak kat tengah-tengah.. Sebelum tu, aku panaskan dulu oven ni selama 10 minit dengan suhu 140C.. Lepas tu barulah aku masukkan tray..
p/s: Okay, dah siap masak dah.. :)