Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, June 24, 2014

Untung la jadi kesayangan...

Assalamu'alaikum...

Untung la jadi kesayangan...


Orang zaman sekarang ni, bila bab buat kerja kat rumah, semuanya buat tak reti, buat tak nampak, buat tak tahu je.. Ada je alasan masing-masing bila suruh buat satu-satu kerja tu. Nak jumpa orang la.. Nak buat assignment la.. Nak keluar la.. Mengantuk la.. Penat la.. Dah janji dengan kawan la.. Dan macam-macam alasan bodoh yang direka demi untuk tak nak buat kerja kat rumah tu.. Tak boleh langsung nak minta tolong sikit.. 


Sampah dalam rumah kat depan matapun main langkah je.. Takde sikitpun rasa nak tolong kutip apatah lagi nak pergi buang.. Air yang ditumpahkan sendiripun dibiarkan macam tu je.. Lantak la kat situ kena pijak ke, nak melekit sampai kering ke, kena hurung semut ke.. Semuanya dia buat tak endah.. Kat rumah orangpun macam tu, apatah lagi kat rumah sendiri.. Tak boleh harap punya manusia.. Pinggan baju sendiripun tak berbasuh.. Main longgok macam tu je sebab nanti ada la babu pergi kutip semua tu.. Tinggi betul darjat spesis manusia macam ni.. 


Tapi bila masuk bab duit atau harta dan yang berkaitan, semuanya ambil kisah.. Semuanya nak dikaitkan dengan hukum fara'id. Kalau boleh, nak lebih lagi.. Timbul lagi pelbagai alasan yang direka sendiri.. Selagi tak dapat, selagi tu la dok mengumpat.. Selagi tu la buat muka macam tak makan setahun..


Untung la siapa yang jadi kesayangan.. Boleh duduk kat rumah goyang kaki belek ipad main games.. Tak payah buat kerja rumahpun boleh dapat imbuhan... Mana yang tak jadi kesayangan tu, kenalah terus bersabar.. Tak boleh bukak mulut.. Nanti kena cop mulut jahat..  Tidak menjadi kesayangan ni boleh berlaku pada sesiapa saja.. Mungkin aku.. Mungkin engkau.. Mungkin dia.. Apa yang penting, kena kuatkan bersabar.. 


p/s: Untung hidup di zaman serba canggih ni.. Bagitau je takde duit, tak sampai setengah jam, duitpun sampai.. :p

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)