Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, January 5, 2015

Sediakan tapak dulu...

Assalamu'alaikum...

Sediakan tapak dulu...


Aku sediakan tapaknya dulu.. Mula-mula tu tapaknya pendek je, separuh daripada yang sekarang.. Tapi entah macam mana, tergerak pulak nak panjangkan tapak tu.. Maka ianyapun jadi panjang la.. ahahh..
Aku punya plan nak buat tapak untuk semai sayur yang senang nak hidup macam sawi ataupun salad.. Tapi buat masa sekarang ni aku bagi peluang dulu kat pokok peria dengan pokok kacang botor tu membesar sebab benih tu aku main campak je kat situ.. Bila tengok benih tu dah menjulur keluar, sayang pulak nak buang.. Tu yang aku buat tapak tu..
Tanah pulak memang dah lama ada... Tanah tu tanah beli.. Katanya tanah tu diambil kat kilang sawit.. Jenuh jugak la dok mengheret karung isi tanah tu.. 

Aku dah siap tabur racun siput kat tanah ni.. Takut jugak nanti siput babi ke, lintah bulan ke berkampung kat situ.. 


p/s: Aku bukannya pandai pasal cucuk tanam sayur ni.. Main belasah je tabur benih.. Asal hidup sudah.. hehh... Harap-harap tanah ni tak kono kokeh dek ayam.. 

Diam bukan bermakna kalah...

Assalamu'alaikum...

Diam bukan bermakna kalah...


Kesinambungan daripada entri terdahulu... Mungkin boleh dikaitkan antara keduanya.. 
p/s: Biarlah diam kita diam berisi.. Berisi dengan ketenangan dan segala kebaikan agar lebih mensyukuri apa yang diberi... 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)