Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, July 6, 2015

Buat sendiri pati sirap...

Assalamu'alaikum...

Buat sendiri pati sirap...


Jika nak berjimat, kenalah rajin buat sendiri.. Lainlah jika duit berkepuk dan mampu beli yang dah siap.. Untuk yang kurang berduit macam aku, aku pilih buat sendiri..
Keluarga aku besar.. Jadinya, tak berbaloi jika beli pati sirap yang readymade.. Nak tak nak, kena jugak buat homemade.. Lagipun bila buat sendiri ni, kita tau dia punya tahap kebersihan.. Sekali buat guna periuk besar.. Periuk kecik cinonet comel memang tak sesuai untuk keluarga aku.. hehh... Lagipun, bukan selalu aku buat pati sirap ni sebab akupun sebenarnya kurang menggemari air manis.. Sesekali tu takpe la kot minum.. 


Sukatan untuk pati sirap ni aku main terjah je.. Takde nak sukat berapa liter air yang digunakan, berapa sudu pewarna merah dan sebagainya.. Aku masukkan sikit esen vanila dan esen pisang selain daripada daun pandan bagi mendapatkan bau yang harum mewangi.. hehh..
Macam-macam jenis air yang boleh dibuat dengan menggunakan pati sirap ni seperti sirap selasih, sirap cengkih, sirap kayu manis, sirap limau, air bandung dan sebagainya.. Jadinya, apa tunggu lagi..? Silalah rajinkan diri dan buat sendiri.. hehh..


p/s: Setel satu kerja.. Bersungut sepanjang tahunpun bukannya duit boleh jatuh dari langit..  :p

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)