Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, March 4, 2014

Rasa teruja itu sudah hampir tiada...

Assalamualaikum...

Rasa teruja itu sudah hampir tiada...


Dulu, teruja sangat bila tengok promosi drama yang diadaptasi dari novel.. Lebih-lebih lagi novel yang diminati, rasa tak sabar nak tengok drama tu.. Kini, rasa teruja itu sudah bertukar kepada tiada rasa.. Dah tak berapa minat nak ambil tahu..


Dulu, bila ada je yang tayang novel terbaru dan buat promosi, rasa teruja tu cepat je bercambah.. Masa tu jugak nak order.. Kini, teruja itu sudah semakin menjauh.. Cuma teruja pada dua tiga penulis dan penerbitan tertentu sahaja.. Penulis atau penerbit yang kurang ajar yang suka mengata dan melabelkan pembaca bodoh, memang aku dah letak tepi nama dorang.. Tak minat nak ambil tahu.. Sombong tak mengapa tapi jangan kurang ajar..


Dulu, lepas je habis baca satu-satu novel tu, cepat je nak buat review.. Teruja sangat nak kongsikan apa yang dibaca, apa rasa yang ada sewaktu membaca novel tersebut.. Kini, semua tu dah semakin hilang.. Paling tidakpun sekadar letak bintang..


In one moment I was feeling everything and I was feeling nothing - Kami Garcia


p/s: Dulu lain.. Sekarang lain..

Monday, March 3, 2014

Nak jeles apanya...?

Assalamualaikum...

Nak jeles apanya...?


Ada ketikanya aku tak faham dengan satu perkara ni.. Kenapa bila kita komen atau bagi pendapat yang bertentangan dengan satu-satu isu itu, akan ada pulak komen yang menyusul dengan mengatakan kita jeles.. Dah selalu sangat nampak kat mana-mana blog-fb-twitter-dan lain-lain..


Dalam drama tv dan dalam novel lagi la melambak-lambak tapi rasanya tak perlulah bawak benda ni keluar dari dunia fantasi tu..


*Dia tu jeles la tu..
*Elehh, cakap je la yang ko tu jeles...
*Yang ko jeles dengan dia tu apsal..?
*Dorang tu jeles la tu dengan awak.. Awakkan popular..
*Kalau ko nak, ko beli la sendiri.. Yang ko jeles dengan aku apa hal..
*Dan sebagainya...


Friends don't get jealous of each other or begrudge the other for finding success. They celebrate every victory together - Karen Kingsbury

p/s: Sikitpun tak jeles lebih-lebih lagi untuk benda yang mengarut dan takde faedah..

Cara nak tukar setting untuk terima private message dari bukan 'friend' kat inbox fesbuk...

Assalamualaikum...

Cara nak tukar setting untuk terima private message dari bukan 'friend' kat inbox fesbuk...


Aku selalu nampak dan perhatikan masih ramai lagi orang yang dok komen dan kata; kena jadi friend dulu, pastu baru boleh PM atau inbox..


Bila dah selalu tengok benda yang sama berulang-ulang kali, naik jemu jugak.. Cemuihpun mula la datang bertandang.. Sebabnya aku boleh je terima private message dari orang lain selain dari orang yang ada dalam friend list aku.. Malahan mat salehpun ada jugak hantar private message kat inbox fesbuk aku tapi private message mereka masuk dalam inbox kat bahagian Other la.. Jadi, di mana relevannya kena jadi friend atau kena approve as a friend tersebut..?


Aku rasa siapa yang ada masalah macam ni iaitu tak boleh nak inbox orang atau tak dapat private message dari orang yang bukan friend dia, elok la cuba tukar dulu setting kat bahagian Privacy tu.. Caranya cuba tengok dan ikut apa yang ada dalam gambar kat bawah ni step by step..


Mula-mula klik kat nombor 1 tu.. Lepas tu klik pulak kat nombor 2..


Nanti dia akan keluar macam ni.. Klik pulak kat nombor 3 tu iaitu Privacy..


Ini yang akan keluar.. Lepas tu klik pulak yang nombor 4 tu untuk kita tukar Edit...


Akhir sekali, klik yang kat nombor 5 tu as recommended.. Boleh baca kat situ apa yang dia maksudkan... 


Cuba tukar dulu dan tengok boleh atau tidak hantar private message kat orang yang bukan friend.. Kalau masih tak boleh jugak, mungkin kita ter-setting kat mana-mana bahagian lain... 


p/s: Rasanya benda ni tak terus berfungsi kot.. Maybe kena tunggu sehari dua selepas tukar setting baru boleh beroperasi.. Tak pasti pulak aku pasal ni.. Jika salah tu, maaf la ya.. huuuu...

Jaga kentut tapi tak jaga mulut...

Assalamualaikum...

Jaga kentut tapi tak jaga mulut...


Kentut bersepah-sepah adalah lebih baik daripada mulut bersepah-sepah yang menjaja cerita buruk ke sana ke mari perihal kehidupan orang lain walhal orang lain tu takde la buruk manapun...


Bukan semua kentut baunya busuk tapi mulut yang menjaja cerita buruk peribadi seseorang itu yang akan sentiasa berbau busuk..


Ada orang sanggup menahan kentut tapi tidak sanggup menahan mulut dari terus bercerita buruk hal orang lain..


Entry ini adalah tentang kentut dan mulut yang suka menjaja.. Bukan pasal komen atau review dalam novel yang takde kaitan langsung dalam entry ini..


p/s: Pruuttttttttt....!!! Haaaa, kan dah kena kentut... kehkehkeh...




Saturday, March 1, 2014

Mencuba resepi baru..

Assalamualaikum...

Mencuba resepi baru..


Petang tadi aku buat roti lagi.. Kakak aku dan family dia ada balik sini.. Dorang tak pernah makan roti yang aku buat ni panas-panas.. Kalau roti dah sejuk tu dah pernah dah dorang makan masa aku bawa ke rumah kakak kat Nilai dulu..





Kali ni aku cuba resepi dari seorang blogger.. Tak perlulah aku sebutkan nama dia.. Masa menguli doh tu, air bancuhan yis dah habis tapi doh masih lagi tak bersatu.. Aku dah mula gelabah dah.. Macam mana nak buat ni..? Nak tambah air kemudian ke..? Boleh ke tambah air tu kemudian..? Tu la soalan yang bermain di dalam kepala otak aku..





Aku ingat-ingat balik sukatan air yang aku guna mengikut resepi tersebut.. Aku memang dah gandakan dah sukatan air tu sebab aku buat untuk sekilo tepung gandum tapi kenapa doh tak boleh bersatu.. Sudahnya aku tambah lagi air tu.. Banyak jugak tu dalam 150 ml lagi.. Masa ni aku cuma tawakkal je la.. Dalam hati risau jugak kalau roti aku ni keras kejung.. Kesian la kat kakak aku dan family dia, kan..





Lepas tu, doh jadi lembik melekit la pulak.. Takpe, aku dah ada pengalaman doh melekit ni.. Aku tambah pulak satu sudu makan tepung gandum dan adun balik semula.. Lepas tu aku masukkan shortening.. Ramas-ramas sampai sebati.. Akhir sekali baru aku masukkan butter.. Masukkan sikit dulu.. Bila nak uli doh tu, mak aihhh.., tak tau nak kata apa kat adunan doh tu..





Aku teruskan jugak menguli sebab aku uli tangan.. Lama-lama okay sikit doh tu.. Dah nampak rupa doh roti dah.. Kemudian, barulah aku masukkan doh tadi ke dalam plastik dan uli dengan plastik tu sekali.. Masa ni la aku masukkan balik baki butter tadi sampai habis..





Akhirnya, alhamdulillah.. Jadi jugak roti aku ni.. Takde la keras kedengkung... Alhamdulillah.. 




p/s: Okay, ni je nak cerita.. hehh...

Thursday, February 27, 2014

Resepi inti karipap...

Assalamualaikum...

Resepi inti karipap...


Pagi tadi aku buat lagi inti karipap.. Kali ni intinya adalah gabungan ayam dan kentang dan bukan lagi inti ikan kembung atau ikan sardin..


Biasanya inti yang aku buat memang out untuk tekak aku.. Boleh terima tapi takde la sedap mana.. Selalunya aku memang suka dok tambah-tambah bahan lain dalam resepi inti karipap ni.. Kadang-kadang aku letak lada hitam la, kiub pati ayam la dan sebagainya.. Konon-kononnya nak bagi sedap la inti tu padahal........ tetttt... hahaha...


Tapi pagi tadi aku hanya gunakan resepi asas je untuk buat inti karipap ni.. Takde dah nak menderhaka kat resepi sedia ada.. ahahh... Apa kata kita tengok bahan yang aku gunakan walaupun bahan kita puratanya sama je.. heeeee....




Bahan-bahannya:

6-8 biji kentang - kupas kulit, potong dadu dan bersihkan
1 mangkuk hirisan isi ayam - 1/2 bahagian dada ayam
3 sudu makan serbuk kari ayam Adabi - bancuh dengan sedikit air
4 labu bawang besar - dipotong dadu atau mayang
3 ulas bawang putih - dicincang
3 tangkai daun kari - dilurutkan daunnya
Secubit aji-no-moto
Garam secukup rasa - aku guna garam kasar sebab dah biasa
1 1/2 cawan minyak untuk menumis


Inti yang dah masak.. Kuak-kan inti ke dinding kuali.. Biarkan minyak bertakung kat tengah-tengah. Nanti kaut inti je.. Jangan kaut minyak tu..



Cara nak masak inti karipap ayam + kentang:

1) Masukkan kentang yang telah didadu ke dalam periuk. Isikan sedikit air dan rebus hingga kentang agak separa empuk. Air rebusan jangan banyak sangat.. Bila dah separa empuk, matikan api dan biarkan kentang tu dalam periuk tadi.. Ketepikan..

2) Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih bersama dengan daun kari hingga naik bau..

3) Kemudian, masukkan pula bawang besar. Tumis lagi hingga bawang besar layu.

4) Lepas tu, masukkan pula serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air tadi.. Masukkan garam dan aji-no-moto. Kacau rata.. Biarkan naik bau dan mendidih seketika.

5) Kemudian, masukkan pula isi ayam. Kacau sebati..

6) Lepas tu, masukkan pula air rebusan kentang tadi untuk melembutkan isi ayam.. Jangan masukkan semua air tu.. Masukkan dalam anggaran satu mangkuk sahaja.. Kacau sebati hingga mendidih..

7) Akhir sekali barulah dimasukkan kentang yang telah direbus tadi. Masak dengan api yang sederhana sambil teruskan mengacau. Jika kentang macam keras tapi air dalam kuali macam dah nak kering, boleh tambah lagi air rebusan kentang tadi..

8) Masak inti hingga kering sedikit kuahnya.. Kuak-kan inti ke dinding kuali untuk mengelakkan inti berminyak. Tutup api dapur dan biarkan inti sejuk barulah dimasukkan ke dalam bekas..




Okay, ini saja yang aku nak kongsi.. Rasanya kali ni macam puas hati sikit la dengan inti karipap aku ni.. Lain kali gunakan resepi ni je la.. Tak payah dah nak pening-pening kepala cari resepi lain lagi dah.. hehh...


p/s: Kita yang buat dia.. Pandaai-pandai la nak ejas macam mana, kan.. ahahh...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)