Assalamu'alaikum...
Cara aku masak pajeri nenas...
Aku buat pajeri nenas ni untuk berbuka puasa.. Resepinya seperti kat bawah ni.. Tapi aku tak ikut resepi tu betul-betul sebab ada bahan yang takde stok kat dapur aku.. Jadinya, aku kenalah cari jalan alternatif.. Lagi satu, sukatan bahanpun ikut cara aku jugak.. Menderhaka betul.. ahaha...
Aku gunakan dua biji buah nenas saiz sederhana.. Aku guna rempah kari ikan Babas, bukannya rempah kari daging.. Aku letak rempah kari tu dalam tujuh sudu makan.. Aku tak letak kerisik, tak letak santan dan juga tak letak gula merah.. Kerisik dengan gula merah memang takde stok kat rumah.. Santan tu boleh je ambil kelapa kat belakang rumah tapi aku penat sangat.. Kang nak kena kopek dulu kelapa tu, pastu nak kena mesin, pastu nak kena perah lagi.. adehhh... Maka, aku gantikan santan tu dengan susu cair Saji.. Gula merah tu aku gantikan dengan gula pasir dan kerisik tu memang nan hado la.. Bahan perasa aku tak letak..
Okay.. Dah siap masuk bekas untuk di-frozen-kan.. Satu bekas ada empat ketul nenas... Bila rasa nak makan, boleh la keluarkan satu bekas.. Takde la hari-hari nak makan pajeri nenas je, kan.. hehh... Yang dalam mangkuk tu untuk sahur pagi nanti..
p/s: Aku memang dah plan nak frozen-kan pajeri nenas ni.. Jimat sikit masa aku.. Letih la asyik nak masak je hari-hari.. hehh...
0 Tukang Tembak:
Post a Comment