Assalamu'alaikum...
Lempeng pisang bercoklat chip...
Jom makan lempeng pisang jom..! Lempeng pisang ni special sikit sebab ada coklat chip kat dalam dia.. Kelas gitu..! Ahah...
Abaikan rupa lempeng pisang ni.. Lebihkan kepada rasanya sahaja.. Rasa pisang yang bersatu dengan rasa coklat chip yang pastinya enak disukai ramai.. hihi...
Macam mana nak buat lempeng pisang bercoklat chip ni..? Senang je dik.. Ko lenyek la pisang tu macam ko nak buat cekodok.. Lepas tu, ko letak la tepung gandum sikit.. Kalau pisang tu dah manis, tak payah letak gula dah tapi jika pisang tu kurang manis, boleh la letak gula sikit.. Lepas tu rasa.. Akhir sekali, masukkan dalam segenggam coklat chip bersesuaian dengan adunan yang ada.. Nak letak sikit garampun boleh..
Kemudian, letakkan adunan tu atas daun pisang.. Seeloknya daun pisang tu biarlah lebar dan panjang, tak payah potong.. Lepas tu, lipat dua daun pisang tadi untuk tutup adunan lempeng tu.. Angkat dan letak dalam kuali dan tindihkan dengan benda berat.. Aku tindih dengan periuk yang berisi air.. Nak tindih dengan cerek yang diisi airpun boleh.. Gunakan api yang kecil sahaja.. Bila daun pisang tu dah agak kering mengerekut, terbalikkan lempeng tu dan tindih lagi sekali hingga lempeng tu betul-betul masak..
p/s: Makan bila dah suam.. Jangan makan masa panas.. Kang melepuh bibir anjelina jolie tu kang, niaya je.. kehkehkeh...
0 Tukang Tembak:
Post a Comment