Assalamu'alaikum.
Semalam punya menu berbuka puasa.
Ni semalam punya cerita la. Ingat nak buat entri ni semalam jugak tapi apakan daya, terkejar-kejar dek masa. Sibuk bebeno gamaknya bulan puasa ni. Entah apa yang disibukkan, tak tau la. Haha.
Oh ya, semalam aku belajar buat kurma ayam ni. Sebenarnya dah lama sangat teringin nak cuba masak kurma ayam ni tapi tu la, manjang la dok tangguh-tangguh je. Entah apa yang meresap ke hati, semalam jugak aku cuba buat.
Resepi? Aku tak google tapi aku cuma tengok resepi dan cara masak kat belakang peket rempah kurma tu je. Sukatan bahan? Biasa la, ikut suka hati aku je. Ada yang aku tambah dan ada yang aku kurangkan. Biasa la tu, kan? Haha.
Lepas tu, aku panaskan pajeri nanas frozen yang aku buat hari tu. Dah jimat masa nak masak-masak. Heh.
Masa aku tengah sibuk memasak, akak sebelah rumah bagi satu plastik karipap yang masih panas. Alhamdulillah. Rezeki la ni, kan? Sehari sebelum tu aku ada bagi dia kuih cucur badak yang aku buat. Ada lebihan keledek hari tu. Tu yang aku buat lagi kuih cucur badak tu. Lagipun inti diapun masih ada lagi.
Buat kurma ayam ni, teringat pulak kat sorang chatterz zaman @15 dulu. Aku pernah sembang-sembang dengan dia fasal kurma ayam ni. Sembang kat facebook je la. Dia siap bagi resepi dan cara dia buat kurma ayam. Masa ni memang rasa tercabar la jugak sebab dia lelaki, dah boleh buat kurma ayam tapi aku? Rasanya dah 7 tahun lebih dah kot niat aku nak belajar buat kurma ayam ni tapi baru semalam tercapai impian tu. Heh.
p/s: Mana la budak tu sekarang agaknya ya. Apapun, moga dia baik-baik sahaja menempuh hidup yang mencabar ini. Tiba-tiba rindu pulak zaman jadi cetez tegar @15 dulu. Hahaha.
1 Tukang Tembak:
Pajeri nenas tu tempting sangadddd
Post a Comment