Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, January 28, 2018

Eksperimen: Tanam kobis bulat dari anak pokok.

Assalamu'alaikum.

Eksperimen: Tanam kobis bulat dari anak pokok.


Alhamdulillah. Ini merupakan eksperimen aku untuk cuba tanam kobis bulat dengan menggunakan anak pokok yang tumbuh setelah buah kobis tu diambil.
Lebih kurang dua minggu jugak untuk anak pokok kobis ni membesar seperti di dalam gambar.
Ada yang suruh aku ambil dan buat masak je sebab katanya, inilah baby kailan. Tapi aku menolak sebab aku memang nak buat eksperimen.
 Tu, nampak macam dah keluar akar,kan?


Aku tanam anak pokok kobis ni dalam pasu besar. Aku letak tanah tu suku pasu je dulu. Kemudian, aku padat-padatkan tanah tu pada bahagian pangkal anak pokok. Lepas tu, aku siram perlahan-lahan.Setakat ini, aku baru tanam anak pokok kobis tu dalam empat pasu. Masih ada lagi anak kobis tu yang belum aku ambil. Nanti aku akan ubah jugak anak kobis tu ke dalam pasu. Tunggu masa je ni.


Dan ini pula pokok kobis yang aku tanam dari batang kobis yang dah patah. Aku buang sedikit daun pada bahagian bawah tu dan aku tanam semula dalam pasu. Rapatkan tanah dengan daun yang bawah sekali supaya batang kobis tu terlindung dari cahaya. Aku letak dahulu pasu kobis tu kat tempat redup yang terlindung dari limpahan air hujan. 
Alhamdulillah, sekarang dah nampak stabil dah pokok kobis tu. Dah boleh letak kat tempat yang terbuka.
p/s: Tak cuba, tak tau. Lebih baik kita cari pengalaman sendiri daripada kita berkata yang bukan-bukan seolah-olah kita telah melalui pengalaman tersebut.✌️
.

1 Tukang Tembak:

mokja said...

teringin nak berkebun..tapi pokokpokok ditanam tak pernah merimbun. Seronok tgk cikazz ,apa ditanam semua menjadi.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)