Assalamu'alaikum.
Kuih raya ketiga 2018.
Hari ini, merupakan hari kedua aku gulung kulit popia ni. Mula-mula buat tu, sakit pinggang aku oii...! Mungkin sebab belum dapat lagi skill yang sesuai. Tapi lepas je dah adapt, ehh, senang la pula. Lepas ni, boleh la ambil tempahan. Kah..!
Aku gunakan putih telur sebagai pelekat. Lebihan putih telur masa buat biskut tart nanas gulung dan biskut bubble rice hari tu masih ada lagi. Makanya, gunakan aje la. Jangan membazir.
Kulit popia yang dah siap digulung, aku jemur dahulu bagi mengelakkan dia berkulat. Kulit popia ni kan lembab. Takut nanti jika tak terus goreng, akan timbul kulat pada kulit popia tu. Aku dah kena dah tahun lepas. Sayang sebab terpaksa buang separuh kulit popia yang dah siap digulung. Tapi kalau nak terus goreng, tak payah la jemur. Aku ni nak goreng sekali harung. Dah siap gulung semua kulit popia tu, barulah aku goreng. Malas nak buat kerja berulang kali.
Ni cara aku gulung kulit popia tu. Lain orang, lain caranya. Aku dengan cara aku la yang aku rasakan lebih efektif dan lebih efficient. Heh. Nak ikut atau tidak, ikut suka korang la. Aku takde la nak memaksa. Aku cuma sekadar nak berkongsi sahaja.
p/s: Lepas ni, nak buat maruku pula. Ala, maruku yang guna tepung maruku Baba's tu.
.
0 Tukang Tembak:
Post a Comment