Assalamu'alaikum.
Bubur nasi ayam yang sedap!
1 cawan beras - basuh dan toskan.
1 mangkuk ayam - aku guna bahagian kepak dan yang ada tulang.
2 biji bawang merah - kisar.
3 biji bawang putih - kisar.
1/2 inci halia - kisar.
1 genggam ikan bilis - kisar.
Sedikit minyak untuk tumis.
10 cawan air - guna cawan yang sama sukat beras.
Garam dan bahan perasa (jika suka letak) secukup rasa.
Sedikit daun sup dan daun bawang - hiasan.
Tumiskan bahan kisar. Dah naik bau, masukkan ayam. Kacau-kacau sikit hingga ayam dah kecut (putih). Kemudian, masukkan air. Masak dengan api yang sederhana. Sentiasa kacau untuk elakkan bubur berkerak. Lagi 3 minit nak tutup api, masukkan garam kasar dan bahan perasa. Kacau-kacau. Dah siap! Hiaskan dengan hirisan daun sup dan daun bawang.
p/s: Sampai jumpa lagi naaa... Banyak benda nak update tapi sebab laptop tak beli lagi, maka semuanya jadi tergendala.
.
0 Tukang Tembak:
Post a Comment