Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, December 19, 2018

Resepi sardin roll aka sardin gulung.

Assalamu'alaikum.

Resepi sardin roll aka sardin gulung.

Siapa bosan? Takde mood nak berjimba-jimbi? Moh la kita masuk dapur dan godek apa yang patut. Hello, main masak-masak ni merupakan satu terapi jugak tau! 


Aku baru je keluar dari dapur ni haa. Jenuh dok bersilat kat dapur. Dah lama tak main masak-masak uli doh. Makanya, hari ini akupun merajinkan diri. Bosan tak tahu nak buat apa. Heh.


Kali ini, aku nak cuba buat sardin roll atau boleh juga dipanggil sardin gulung. Dia punya resepi dah bertahun-tahun aku simpan. Sejak dari muda remaja sampai dah tua ni ha, tak pernah sekalipun buat. Kah..! Eleh, jangan dok gelak sangat aiihh.. Korangpun sama je macam aku. Rajin simpan resepi tapi buatnya nan hado. Kehkehkeh.


Jom tengok gambar meh. Gambarpun separuh je sebab pada awalnya memang tak jangka nak buat sardin roll ni. Kiranya ni last minute punya plan la. Tambahan pula handphone kehabisan bateri dan terpaksa cas dulu. Tu yang takde gambar dari awal tu. Alih-alih dah masuk part menggulung je. Inipun bebola doh yang terakhir. Sempat la bateri handphone tu penuh. Dapat juga la ambil gambar bahagian ini. 




Tekan bahagian yang kat jari tu. Tujuannya supaya inti tak bersepah. Tapi aku dah separuh jalan baru ingat nak buat macam ni. Sebab tu yang mula-mula buat tu ada minyak yang meleleh keluar.




Ini adalah bahan yang aku gunakan untuk buat sardin roll aka sardin gulung ni.

Bahan untuk pastri/kulit sardin roll:

4 cawan tepung gandum. **
1 sudu makan tepung beras. **
1 sudu makan tepung jagung. **
1 sudu makan (rata) garam halus. **
2 sudu makan planta.
1/4 cawan minyak masak.
1 1/4 cawan air sejuk - anggaran. Jika kurang, boleh tambah lagi.


1- Campurkan semua bahan bertanda ** dalam bekas. 
2- Panaskan minyak masak bersama planta hingga planta cair.
3- Curahkan minyak masak/planta tadi ke dalam bekas berisi tepung. Biarkan sekejap.
4- Gaulkan bahan 1 dan 3 tadi hingga menjadi seperti serbuk roti.
5- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Anggaran uli dalam masa 5-8 minit.
6- Dah siap uli, tutup bekas tadi dengan kain lembab. Perap selama lebih kurang 15 minit. Jangan kurang. Lebih masa takpe. Tujuannya untuk sebatikan doh dan untuk melembutkan doh tadi.
7- Lepas tu, buat bebola kecil sebesar bola pingpong. Canai doh seperti gambar di atas. 


Bahan untuk inti sardin roll:

1 tin besar sardin cap ayam.
1 labu bawang besar - dicincang atau potong dadu.
2 ulas bawang putih - dicincang.
Garam secukup rasa.
2 sudu makan cili kering kisar - atau boleh juga guna cili padi - ikut suka masing-masing.


Masak macam kita buat sambal sardin. Masak hingga kering. Sambil kacau sardin dalam kuali, sambil tenyeh ikan sardin tu bagi hancur. Lagi kuat tenyeh, lagi cepat sardin tu hancur. Hahaha.


 ^
Dapat 46 biji sardin roll.
v


Jika nak ikutkan, sardin roll ni kena bakar dalam oven tapi aku ni jenis nak jimatkan letrik. Makanya, aku bakar sahaja di dalam kuali non stick ni untuk buat yang frozen.







 ^
Bakar sebelah dan dua-dua belah. Saja nak tengok perbezaan antara kedua-duanya. Mana yang sesuai untuk di-frozen-kan.
v


Yang bawah ini pula merupakan sardin roll yang aku goreng untuk dimakan segera. Alang-alang dah goreng sardin roll ni, goreng la sekali sosej tu. Dah bertahun-tahun tak beli dan makan sosej. Kali ni, beli dan makan balik semula. Sesekali, takpe kot. Heh.






p/s: Boleh la untuk makan sendiri. Sardinpun mahal oii.. Sardin cap ayam pulak tu.
.

1 Tukang Tembak:

Yatie Lee said...

Yt kalau buat roll guna roti gardenia. hahaha. tak aci kan? kah! harap suatu hari rajin lah buat roti nya sendiri.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)