Assalamu'alaikum.
Cencaru sumbat inti cucur badak.
Tengah hari ini, aku buat cencaru sumbat je. Malas nak masak beria. Lagipun inti serunding kelapa untuk buat cucur badak tu ada lagi. Musim panas ni, semua badak pi berendam. So, inti dia kita guna ke lain la pulak. Kah..!
Siang ikan cencaru dan bersihkan. Lepas tu, lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam tu letak sikit je dah la. Nanti terlebih masin pulak ikan tu.
^
Aku hiriskan 4 helai daun kunyit untuk dapatkan aroma yang wangi. Gaul-gaulkan dan sumbat penuh-penuh dalam perut ikan tu. Jangan risau, ikan tu tak marah punya la ko kelebet perut dia. Kehkehkeh.
v
^
Daun pisang tu, biar je panjang macam tu. Kalau boleh, letak ikan kat tengah. Nanti tinggal lipat je daun pisang kat kiri dan kanan tu. Tak payah susah-susah nak kepit dengan lidi bagai..
v
Ni dia penyepit rare. Selagi boleh guna, kita guna aje la dik non oii...! Jangan berlagak sangat aihh nak guna semua benda baru je. Ko ingat bapak ko tu bapak segala tokey?
Siap bakar dah..! Bau dia je, perghh....!
Bakar ikan macam ni lagi sedap daripada gunakan kuali ajaib semua tu. Aku dah cuba beberapa kali guna kuali ajaib tapi rasa ikan yang dibakar tak sedap langsung sebab dia berair. Sia-sia je beli kuali ajaib tu. Dah la mahal ya amat. Baiklah guna aje pembakar ni walaupun dah buruk.
Dah boleh makan dah. Tak payah nak susah-susah buat air asam semua tu aihh.. Makan macam ni je pun dah sedap dah. Lagipun, aku memang tak pandai nak makan ikan bakar cicah air asam ni. Kolotnya aku, kan? Ahh, peduli la.. Hahaha.
p/s: Biar buruk rupa asal sedap rasanya. Kah..!
.
0 Tukang Tembak:
Post a Comment