Assalamu'alaikum.
Masak lemak cili padi udang berencahkan nenas.
Watak utama untuk buat masak lemak cili padi udang dan nenas ni sudah semestinya cili padi, garam, santan, kunyit dan udang. Serai tu watak sampingan je tapi kalau ada, lagi sedap. Bawang-bawang semua tu takde ya.
Masakkan kuahnya dulu. Biar kuah tu mendidih. Sambil masak, kena kacau dan jenguk selalu. Jangan biarkan kuah tu buat hal sendiri. Nanti pecah minyak pulak santan tu. Dah tak cantik rupakuah tu.
Kuah dah mendidih, masukkan nenas. Masak lagi hingga mendidih dan nenas lembut. Lepas tu, baru masukkan udang dan garam. Tunggu mendidih sekejap, baru tutup api dapur.
Okay. Dah siap dah...! Sekejap je masak macam ni sebab bahan semua dah ready. Haha.
Sedapnya la haihh.. Kecur liur dibuatnya. 🤤🤤🤤
p/s: Alhamdulillah di atas setiap rezeki yang Allah berikan. Moga rezeki kita semakin melimpah ruah. Aamiin.
.
2 Tukang Tembak:
Alhamdulillah. Atas rezeki.
Fuhh! Memang kecur air liur dibuatnya, kak!
Post a Comment