Assalamu'alaikum.
Bubur nasi sempoi.
Kalau dulu, nak masak bubur nasi, punya la lama. Nak rebus beras tu sampai hancur memang makan masa dekat nak satu jam. Jenuh menunggu. Kalau tak tunggu dan biarkan, takut berkerak pulak nasi tu.
Telur masin tu aku buat sendiri. Pucuk ulam raja tu dari pokok yang aku tanam.
Makan dengan telur masin dan pucuk ulam raja. Sedapnya. Alhamdulillah.
Tapi sekarang ni, mudah je nak buat bubur nasi ni. Ambil je nasi yang dah siap masak, tak kira la nasi sejuk atau nasi panas, lepas tu blend je nasi tu dengan air dan bahan lain seperti bawang merah dan ikan bilis. Lepas tu masak la macam masak bubur biasa tu. Jika kurang air, boleh je tambah. Jika nak letak santan, ayam, daging atau udang, boleh je letak. Kita yang buat dia, kan... Pandai-pandai la olah sendiri.
p/s: Yang ada anak kecilpun elok buat macam ni. Jimat masa nak merebus beras tu.
.
1 Tukang Tembak:
senang je la yer. dulu masa anak kecik, siap beli slow cooker lagi utk masak bubur diaorang
Post a Comment