Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, May 23, 2023

Sessi membersihkan kawasan projek cili bara.

Assalamu'alaikum.

Sessi membersihkan kawasan projek cili bara.

Projek fertigasi cili bara yang team kami usahakan kini sudah sampai ke penghujungnya. Maka, bermulalah proses untuk membersihkan kawasan tersebut. 

Banyak hari juga kami ulang-alik ke situ. Tambahan pulak cuaca yang panas terik, maka kami buat kerja di sebelah pagi je. Awal pagi dah mula dah. Pukul 9 30 dah kena berhenti sebab tak tahan panas sangat.

Aku letak semua gambar berkaitan dalam satu entri. Tak larat la pulak nak buat entri episod demi episod. Sususan gambar dan video pun caca marba. Takpe la aihh.. Janji ada kenangan untuk dikenang. Juga ada pengalaman pahit manis sepanjang hampir setahun di situ.
Hari ni, Rabu,  17 May 2023, kami ada buat masak-masak sikit. Masak sardin, ayam bakar dan goreng telur dadar je. Selebihnya kami potluck.

Yang bawah ni aktiviti hari terakhir kami kat tapak projek cili tu. Sedihnya Allah je yang tau. Tapi tu la, reda je la. 22 May 2023 dalam kenangan.
Sebelum bersurai, kami makan dulu di kedai makan. Ada orang berbesar besar hati nak belanja kami. Kamipun on je la. Ni la pertama kali aku makan kat kedai makan area sini. Bukan sebab ada orang belanja tapi sebab ni last kami berkumpul kat area tapak projek cili tu.
 


p/s: Moga Allah melindungi kami dari segala fitnah dan hasad dengki manusia.

.

.

0 Tukang Tembak:

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)