Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, August 8, 2017

Resepi: Sambal ayam bunga kantan.

Assalamu'alaikum.

Resepi: Sambal ayam bunga kantan.


Ini semalam punya cerita ya. Semalam takde mood nak buat entri. Makanya, buat aje la entri tu hari ini. Haha.


Sebenarnya, aku tertengok satu rancangan masakan kat TV interaktif. Tak perasan pulak nama rancangan tu. Maaf la ya. Chef tu masak sambal ayam bunga kantan ni la. Akupun apa lagi. Terus la rasa nak cuba. Kebetulan pulak bunga kantan ada kat belakang rumah. Apa lagi, laju je la masaknya. Haha.









Cuma, chef tu takde gunakan kentang tapi aku masukkan kentang dalam resepi aku sebab abang aku kat rumah ni hantu kentang. 






Sepatutnya, gunakan isi ayam sahaja dan potong kecil-kecil. Tapi aku ni malas la nak asingkan isi dan tulang ayam tu. Makanya, aku bantai je la guna ayam yang dah siap potong ni. Mudahkan kerja aku? Haha.






Dah tengok gambar bahan yang diperlukan, kan? Sekarang ni jom la kita mulakan kelas memasak pulak. Ehh..! Hahaha.


 ^
Tumiskan bahan kisar sampai layu dan naik bau. Lepas tu, masukkan 3 sudu makan cili kering kisar. Jika nak lagi pedas, boleh la masukkan lebih cili kisar tu. Aku ni tak tahan pedas walau orang noghoghi. Heh.
v



 ^
Kacau-kacau dan tunggu sampai pecah minyak. Kemudian, masukkan pula hirisan bunga kantan. Kacau sebati. Tunggu sampai bunga kantan naik bau.
v



 ^
Lepas, tu, masukkan pula air asam jawa anggaran setengah cawan. Asam jawa tu dalam satu sudu makan je dah memadai dah. Kacau-kacau sebati dan masukkan pula ayam. Kacau rata.
v



 ^
Disebabkan aku menggunakan kentang, maka masukkan sekali kentang tu. Dan tutup periuk supaya ayam dan kentang cepat empuk. Jika kering sangat, boleh la tambah air sikit.
v



 Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa. Kacau-kacau lagi. Apabila kentang dah empuk, boleh la tutup api dapur. 


^ 
Disebabkan takde sayuran hijau, maka aku ambil tiga helai daun cekur ni dari mini kebun aku dan aku hiris halus.
v


^
Selamat menjamu selera. Alhamdulillah.
v


Sedap jugak masak sambal ayam bunga kantan macam ni. Lain sikit rasa dia dari kebiasaan. Lepas ni boleh buat lagi tapi mungkin akan masak dalam kuali pulak. Biar dia kering sikit. Barulah bau dia menyengat. Haha.


Aku tak masukkan gula sebab aku tak suka lauk yang dimasukkan gula ke dalamnya. Sebab tu sambal aku warna dia pucat. Kalau nak masukkan gula, masukkan lepas cili kisar tadi pecah minyak. Baru warna sambal tu merah dan cantik.


p/s: Siapa nak cuba buat, dipersilakan. Tak rugi mencuba. Hehe.

Saturday, August 5, 2017

Cucur badak lagi?

Assalamu'alaikum.

Cucur badak lagi?

Iya. Aku buat lagi kuih cucur badak untuk dijadikan kuih frozen. Salah ke? Tak, kan? Bukannya aku kacau hidup orangpun. Heh.










Aku beli tiga kilo keledek putih tapi untuk cucur badak ni, aku tak tau la berapa kilo keledek yang aku gunakan sebab bukan semua yang aku rebus ni aku jadikan kuih. Ada beberapa ketul keledek tu aku rebus dan aku makan macam tu je. Sedap aiih makan keledek rebus. Manis je rasa dia. 


p/s: Prinsip aku; buat apa yang kita suka. Selagi apa yang kita buat itu tidak menyalahi hukum hakam dan tatasusila, teruskan aje. Dan lagi satu, pedulikan apa orang nak kata kita. Ikut suka dia la nak label kita ni macam mana. Do I look like I care?

Friday, August 4, 2017

Jom masak mee goreng!

Assalamu'alaikum.

Jom masak mee goreng!

Hari Selasa baru ni, aku ke pekan sehari. Beli la tiga bungkus mee kuning dan taugeh seringgit. Keesokannya, hari Rabu, aku goreng sebungkus mee kuning tu. Sayur sawi ni aku ambil dari kebun mini aku. Alhamdulillah, jimat la dua ringgit untuk sayur sawi ni. Heh.







Pagi ini, hari Jumaat ini, aku goreng lagi sebungkus mee kuning tu. Kali ni berencahkan kangkung dan juga sawi, juga dari kebun mini aku. Jangan la pelik tengok aku masukkan kangkung dalam mee goreng. Biasa je tu. Lebih-lebih lagi bagi orang kampung macam aku ni. Jika boleh, semua sayur kampung nak dimasukkan sekali. Haha.









Jom la kita berkebun dan masak sendiri. Sekurang-kurangnya, kita boleh berjimat seringgit dua. Beli sebungkus mee goreng kat kedaipun dah empat lima ringgit harga dia. Belum masuk telur mata kerbau tu lagi. Dia punya mee sikit pulak tu. Sayur pulak boleh kira berapa helai. Nasib tak baik, cuma ada taugeh je dua tiga urat. 


p/s: Okay, nak cerita fasal ni je. Heee...

Thursday, August 3, 2017

Gambar untuk hari ini.

Assalamu'alaikum.

Gambar untuk hari ini.


Aku memang suka ambil gambar dan letakkan dalam blog aku ni. Tapi bukan gambar selfie la ya. Yang ni aku tak suka nak tayang-tayang. Ahak. Aku lebih suka kongsikan gambar pokok dan kucing aku selain daripada gambar makanan yang aku masak dan gambar baju yang aku jahit. Selfie welfie semua ni bagi je la kat orang lain yang tayang. 


Walaupun cuma menggunakan kamera dari handphone Nokia E5 aku ni, namun aku tetap suka ambil gambar. Haha. Ni la namanya takde kerja cari kerja. Heh.


So, jom la cuci mata. 👀  👀 👀 










Bunga senduduk ungu.



















 Bunga halia. Unik, kan?




Disebabkan selalu berkebun dan jugak memasak, maka kuku jari kenalah sentiasa dipotong pendek, kan? Biarlah jari tu gemok dompok sekalipun, yang penting kuku tu pendek. Hahaha.




p/s: Okay, habis dah gambarnya. Nanti aku ambil lagi gambar lain pulak. Takpun,  recycle je gambar yang sedia ada. Yang penting, bukan curi gambar orang lain dan bukan gambar copy paste lepas tu mengaku gambar sendiri. Haha.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)