Assalamu'alaikum...
Asam pedas ikan cencaru rencah bendi...
Ini semalam punya cerita tapi baru sekarang aku nak bercerita.. hihi.. Ni la dia asam pedas ikan cencaru yang aku masak untuk tengahari semalam.. Aku lawankan asam pedas tu dengan bendi..
Jom layan gambar.. Aku memang suka entri bergambar ni.. Mujurlah takde kamera canggih manggih.. Kalau ada, mau dok kelek kamera je.. kehkehkeh...
Ni watak utama.. hehe.. Siang dan bersihkan ikan cencaru.. Telur tu aku suka.. ahaha...
^
Bawang putih, bawang merah dan halia.. Tumbuk je.. Nak jimat letrik punya pasal.. :p
v
^
Air asam jawa dan cili kering kisar sendiri...
v
^
Daun kesum dan bunga kantan ni jiran depan rumah punya.. Nak mintak daun kesum je tapi jiran tu offer sekali bunga kantan.. Alhamdulillah.. Dan juga bendi. Yang ni beli kat pekan sehari..
v
Okay, bahan-bahan sudah diperkenalkan.. Sekarang moh la kita sinsing lengan menumis pulak.. hikhikhik...
Mula-mula sekali, panaskan minyak... Lepas tu masukkan bahan tumbuk tadi.. Tumis dan kacau hingga naik bau...
Lepas tu, masukkan pula cili kering kisar.. Kacau dan tunggu hingga pecah minyak...
Ni dah pecah minyak dah.. Minyak dah bertakung kat atas..
Kemudian, masukkan air asam jawa.. Kacau dan tunggu kuah mendidih..
Lepas tu, masukkan ikan cencaru... Kacau sedikit biar ikan tenggelam..
Kemudian, masukkan pula daun kesum dan bunga kantan.. Kacau sebati dan tunggu hingga kuah mendidih sedikit..
Akhir sekali masukkan bendi dan garam secukup rasa.. Kacau-kacau sikit biar garam sekata...
Okay, dah siap dah... Mudah je, kan..? Dah boleh makan dah..
p/s: Alhamdulillah.. Licin satu periuk... hihi...
0 Tukang Tembak:
Post a Comment