Assalamu'alaikum...
Biskut tiramisu yang lemak manis dan sedap..!
Setelah agak lama blog ni bersawang, hari ni aku merajinkan jari untuk update.. Ikutkan hati macam dah malas dah nak update tapi sayang pulak kat beberapa perkara yang aku buat hari tu.. Sekurang-kurangnya bila aku letakkan kat blog, adalah sikit kenangan untuk aku di masa hadapan.. hehh...
Hari raya haji hari tu aku juga merajinkan diri untuk cuba buat biskut tiramisu.. Aku ikut resepi yang kat bawah ni cuma aku gandakan sukatan sebab masa raya tu ramai ada kat rumah.. Aku tak ingat resepi dari siapa tapi aku copy and paste dari fb dan aku save resepi ni dalam Notes fb aku.. Terima kasih di atas perkongsian resepi ini..
Dan inilah hasilnya biskut tiramisu yang aku buat ikut resepi di atas..
Dan tengahari tadi aku buat lagi biskut tiramisu ni tapi mengikut cara resepi yang telah aku olah sendiri iaitu dengan menggunakan santan..
Resepi biskut tiramisu versi aku..
Bahan-bahannya:
````````````````
4 cawan santan
1 cawan gula
1 sudu kecil (rata) garam halus - gunakan sudu KFC
1 penutup esen vanilla
8 sudu makan (rata) tepung kastad
Bahan tabur/hiasan:
``````````````````
1 cawan milo
20 keping biskut lemak cap ping pong (Hup Seng)
(ada lebihan sikit.. Maka, boleh kurangkan sukatan)
Sukatan aku gunakan cawan sukatan yang ini..
4 cawan santan..
Ambil sedikit santan tadi dan bancuhkan bersama 8 sudu makan tepung kastad.. Kacau rata..
Masukkan bancuhan tepung kastad tadi dan masukkan sekali gula, garam dan esen vanilla.. Kacau hingga gula larut.. Gula ada yang tak larut sikitpun tak mengapa..
Sediakan dahulu bahan tabur sebelum masak kastad.. Hancurkan biskut lemak hup seng..
Tuangkan milo ke dalam bekas biskut tadi..
Gaul rata biskut dan milo..
Kemudian, tenggekkan periuk berisi kastad atas dapur.. Masak dengan menggunakan api yang sederhana sahaja.. Sambil masak, sambil kacau supaya kastad tidak bergentel..
Apabila kastad dah mula mendidih, terus je tutup api dapur dan terus tuang ke dalam bekas.. Buat berselang-seli iaitu mula-mula lapisan kastad, diikuti lapisan biskut dan milo, ulang lapisan kastad dan seterusnya.. Kena buat cepat-cepat sebab takut kastad mengeras..
^
Beginilah rupanya biskut tiramisu santan yang aku buat tengahari tadi.. Tebal sungguh dia punya lapisan milo dan biskut tu.. hehe..
v
Biarkan sejuk dahulu baru dimasukkan ke dalam peti ais..
p/s: Anak buah dah request suruh buat lagi biskut tiramisu ni.. Nantilah tunggu cuti sekolah bila dorang balik sini, insyaAllah, aku akan buatkan untuk dorang.. Yang aku baru buat ni aku nak makan sendiri.. hehh..
0 Tukang Tembak:
Post a Comment