Assalamu'alaikum...
Mee sup ayam tumis...
Selalunya aku buat sup ayam main lebur je semua bahan.. Tapi kali ni aku nak buat versi tumis pulak.. Hari tu dah buat sekali.. Rasa macam sedap sikit dari sup jenis lebur ni.. Sup ayam versi tumis ni bau bahan tumis dia lagi harum mewangi gitu.. hehe..
Sebelum tu, kita check dulu bahan-bahan yang diperlukan..
^
Dua biji kentang yang dipotong membulat..
v
Sebungkus mee yang dah siap dicelur.. Lepas celur, terus curahkan dalam tapisan dan lalukan bawah air paip untuk buang segala jenis bahan sampingan..
Dan sekarang cara masak versi aku..
Tumis dulu 4 serangkai tu bersama si bunjut sampai naik bau.. Lepas tu masukkan bahan yang lain dan kacau hingga naik bau..
Kemudian, masukkan ayam dan kentang.. Biarkan ayam tu kecut sekejap.. Lepas tu baru tambahkan air..
Akhir sekali masukkan bunga kobis.. Biarkan mendidih lagi dan masukkan garam secukup rasa.. Tunggu hingga kentang empuk baru tutup api dapur... Siap..!
Boleh la dimakan bersama dengan mee kuning tadi.. Nak letak sambal kicap pun boleh..
Licin...!!! Alhamdulillah.. Syukur nikmat dari Allah.. :)
p/s: Masak ikut resepi dan cara sendiri je.. Yang penting tiada pembaziran.. Alhamdulillah..
0 Tukang Tembak:
Post a Comment