Assalamu'alaikum...
Resepi dan cara buat kerabu terung...
Alhamdulillah.. Sebenarnya dah agak lama aku tak buat kerabu terung ni.. Entah macam mana hari ni boleh pulak 'terbuat'.. hehe.. Aku masak kari ikan tongkol hari ni.. Jadinya, apabila aku terfikir nak buat kerabu terung ni, akupun ketepikan la sikit santan untuk kerabu tu..
Proses dan cara nak buat kerabu terung ni boleh rujuk pada gambar-gambar yang ada ya..
^
Bakar terung dan bawang merah dengan api yang perlahan.. Balik-balikkan supaya masak sekata..
v
^
Kemudian, siatkan kulit terung tadi perlahan-lahan ketika dia masih panas.. Lepas tu, potonglah bahagian kat tangkai terung tu dan belah dua terung tersebut..
v
Okay, sekarang masuk fasa kedua pulak.. Sediakan santan pekat.. Perah kelapa dengan menggunakan air panas dan kemudian blend kelapa tersebut untuk dapatkan pati santan.. Perah kelapa dengan air panas tu untuk mengelakkan santan cepat basi.. Sediakan juga sedikit lada hitam.. Sukatan lada hitam ikut suka masing-masing la ya..
^
Tumbuk bawang yang telah dibakar tadi bersama dengan lada hitam.. Lepas tu, masukkan ke dalam santan pekat.. Masukkan juga sedikit garam dan rasa... Akhir sekali, masukkan terung tadi..
v
Tak sangka pulak resepi kerabu terung aku ni mendapat Like yang banyak.. hehe..
Apapun, terima kasih pada mereka yang sudi Like, Share dan Komen... Moga sedikit perkongsian ini ada manfa'atnya.. Takpun sedikit sebanyak mengimbau kenangan masa zaman kecik-kecik dulu.. hehe..
p/s: Siapa yang ingin mencuba, silakanlah.. Nak tambah belacan, cili padi, bawang putih dan apa-apa yang disukaipun boleh.. Kita yang 'buat' dia, kan..?
0 Tukang Tembak:
Post a Comment