Assalamu'alaikum...
Resepi: Masak lemak cili padi ayam...
Petang tadi aku masak lemak cili padi ayam berencahkan kentang ni untuk lauk makan malam.. Aku ni masak tak tentu masa.. Ikut pada kerajinan aku la.. hehh...
Jom kita tengok bahan yang diperlukan..
Jom kita tengok bahan yang diperlukan..
Cili api yang telah dikisar dengan kunyit hidup.. Gunakan ikut tahap kepedasan yang dikehendaki..
^
Bahan tumbuk iaitu bawang putih, bawang merah, halia dan serai..
v
^
Kelapa yang diparut.. Aku gunakan dua biji kelapa parut dan tiga kali perahan untuk mendapatkan santannya..
v
^
Bunga kantan ni saja aku masukkan sebab sayang takut layu macam tu je.. Dan juga lima biji kentang yang dibelah dua..
v
Okay, bahan dah setel... Masa untuk memasak pulak.. Jom fokus.. hehe..
Mula-mula sekali proses untuk kecutkan ayam.. Masukkan ayam dalam periuk.. Masukkan juga cili api, bahan tumbuk dan serbuk kunyit incase kunyit hidup masa kisar dengan cili tu sikit... Ayam ni aku gunakan bahagian dada sahaja.. Kacau rata dan biarkan semuanya sebati..
Apabila ayam dah kecut, bolehlah masukkan santan tadi..
Lepas tu terus je masukkan bunga kantan..
Terus juga masukkan kentang.. Kentang ni lambat nak empuk.. Tu yang kena masukkan awal.. Jika masukkan masa kuah dah mendidih, takut nanti ayam tu terlalu empuk dan isi ayam tu berderai..
Letak sudip kayu dalam periuk untuk menghalang kuah dari melimpah keluar.. Api dapur jangan kuat sangat.. Gunakan api yang sederhana sahaja... Kacau kuah selalu..
Apabila kentang dah empuk, terus tutup api dapur.. Kemudian, terus masukkan garam halus dan kacau sebati.. Beginilah rupanya masak lemak cili padi ayam yang dah siap..
p/s: Senang je nak masak ni, kan..? Lagi senang kalau guna santan yang dah siap perah sebab part nak perah santan ni yang leceh sikit.. hehe..
1 Tukang Tembak:
saya pakai santan segera. heheheh~
Post a Comment